Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Azonosság (Identity)

2010.08.31. 08:01 MagicRasta

 Jelen irományunk tárgya egy már több, mint 7 éve bemutatott film, az Azonosság című thriller. Nálunk pontosan 2003 júliusában mutatták be sikerrel, s azóta több DVD változatot is a piacra dobtak hazánkban. DVD-n megjelent nálunk 2004-ben és 2005-ben is, valamint Blu-Ray-en még 2007-ben. A mostani, 2010. szeptember 1-ével kiadott lemez sajátossága, hogy most először élvezhetjük magyar szinkronnal a Blu-Ray kiadást, mivel szinkron a 2007-es változaton nem volt. (Ám a sima DVD-n volt magyar szinkron.)

 A filmet James Mangold rendezte, akinek olyan filmek köthetők a nevéhez, mint például a Johnny Cash életrajzából merített A Nyughatatlan (2005), Börtönvonat Yumába (2007), vagy éppen a nálunk idén július közepén bemutatott Kéjjel-nappal (2010).

 Adott egy isten háta mögötti hely valahol a nagy USA-ban, s éppen hatalmas vihar dúl, ami elárasztja az utakat, így főbb karaktereink arra kényszerülnek, hogy egy közeli motelben vészeljék át az éjszakát. A motel tulajdonosa pedig természetesen szobákat biztosít a frissen érkező jövevényeknek, akik között van ex-rendőr, színésznő, prostituált, veszélyes pszichopata gyilkos, az őrá felügyelő zsaru, egy fiatal pár és egy család, akinek az egyik tagja igen súlyosan megsérült, mert elgázolták egy autóval. Szereplőink így a motelbe kerülnek, ahol hamarosan kezdetét veszi az ámokfutás és valaki elkezdi módszeresen meggyilkolni a vendégeket. Ahogy fogynak az emberek, úgy lesznek egyre gyanúsabbak a még életben lévők, valamint kiderül, hogy szinte mindenkinek van valami takargatnivalója, amikre a cselekmény előrehaladtával derül fény.

 Ez a film fő cselekménye, azonban van egy mellékszál, amelyben egy mentálisan zavart, halálra ítélt bűnöző titkos, éjszakai „tárgyalásának” lehetünk szemtanúi, ahol azt próbálják szakorvosok bizonyítani a bírónak, hogy nem villamosszék, hanem orvosi segítség kéne a valójában jámbor Malcolm Rivers számára. Ennek a két szálnak a csatlakozása adja később a film egyik fontos csattanóját.

 A történetről még annyit, hogy bővelkedik meglepetésekben és csavarokban, mind a cselekményre, mind pedig a karakterek hátterére vonatkozólag. A film írója, Michael Cooney igazán kitett magáért és egy izgalmas thrillert írt, amibe a rendező és a kiváló színészek leheltek életet.

 És itt kell szólnunk a színészekről, akik igen jól hozzák a szerepüket véleményem szerint. A film fő karaktere Ed, akit a kiváló John Cusack (1408, 2012) személyesít meg. A motel többi vendégeit olyan színészek alakítják, mint Ray Liotta (Nagymenők, Hannibal, Faterok motoron), Amanda Peet (Bérgyilkos a szomszédom, Sziriana, Szerelem sokadik látásra), John C. McGinley (legismertebb szerepe a Dokikból Dr. Cox karaktere), vagy éppen Clea DuVall (Az átok, 21 Gramm, Az asztronauta).

 A mellékszálban pedig olyan színészek láthatóak, mint Alfred Molina (A varázslótanonc, Egy lányról, Perzsia hercege – Az idő homokja, Pókember 2, Magnólia, Frida), vagy éppen a Malcolm Rivers-t alakító Pruitt Taylor Vince (Lángoló Mississippi, Született gyilkosok, Az óceánjáró zongorista legendája).

 Blu-Ray lemezen tehát most élvezhetjük először magyar szinkronnal a filmet, ami szerintem elég jól sikerült, passzolnak a hangok a karakterekhez, bár a Malcolmot szinkronizáló Harsányi Gábor szerintem nem lett a legjobb választás, de nagyjából ő is rendben van. A korongon extrák is találhatók. Végignézhetjük a filmet az író kommentárjával, megnézhetünk egy kb. negyed órás werkfilmet, hogy hogyan is készült a film, valamint 4 kimaradt jelenetet is megnézhetünk akár a rendező kommentárjával is.

 Összességében egy kiváló és végig izgalmas, lebilincselő thrillernek tartom az Azonosság-ot, ahol a csavaros sztori mellett az is kiderül, hogy bizony mindenkinek van valami rejtegetnivalója, s a cselekmény üteme is ezt szolgálva remekül van felépítve, hogy aztán a végén a csattanók a földbe döngöljenek minket. Azonban, ha valaki sok thrillert néz, akkor lehet sejteni, hogy ki lesz a ludas, azonban a film ettől függetlenül végig teli van feszültséggel, tehát nem fogunk unatkozni a megtekintése közben, amit mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr432259317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása