Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

bombák folyt.

2010.02.18. 12:17 MagicRasta

A film az iraki háború idején játszódik, pontosan 2004-ben, s a Bravo századot kísérhetjük el a különböző küldetéseik helyszínére, ahol szembesülhetünk a háború borzalmaival. A film cselekménye valamivel több, mint egy hónapot ölel fel, ennyi idő van hátra ugyanis a Bravo század szolgálati idejéből. A katonák feladata pedig a küldetéseik teljesítésén túl nem más, mint maga a túlélés. A csapatban 3-an vannak, egy jól összeszokott társaságról van szó. A film egy sikertelen küldetés keretében veszi fel a fonalat, melyben elhalálozik a csapat legfontosabb embere, Matt Thompson őrmester (Guy Pearce), bombaszakértő. Ezután a csapat egy új taggal bővül, William James őrmesterrel (Jeremy Renner - Oscarra jelölték a szerepért a legjobb férfi főszereplő kategóriában), aki átveszi Thompson őrmester helyét és a csapat irányítását. Ő lesz az új bombaszakértő, s a film során láthatjuk majd, hogy igencsak érti a dolgát. 

A film hangulatát véleményem szerint már az első jelenet megadja, s a bő 2 órás játékidő során a különféle küldetések teljesítését követhetjük figyelemmel. Ez végletekig feszült és izgalmas események sorát jelenti, ráadásul a küldetések igen változatosak azon belül, hogy a legtöbb esetben bombákat kell hatástalanítani.
SPOILER (Nekem a személyes kedvencem, amikor megpróbálják megmenteni azt a szerencsétlen iraki férfit, akire egy rakás bombát aggattak, valamint a sivatagi mesterlövészes jelenet.) SPOILER
 
Számomra a főszereplők személye telitalálat volt, jól kiegészítik egymást, értem ezt az alatt, hogy kezdetben James őrmester túlságos “amerikai-faszagyerek-vagyok” hozzáállása nem tetszett, de ahogy haladunk előre a filmben, ahogy látjuk a különböző küldetések veszélyeit, mi magunk is beláthatjuk, hogy szereplőink bármikor feldobhatják a bakancsot, akkor meg úgy is mindegy, hogy hogyan állunk a dolgokhoz, amikor ilyen közel a Kaszás. James őrmester nyugodtságát jól ellensúlyozza Eldridge (Brian Geraghty) karaktere, aki halálfélelme miatt pszichológushoz is jár. Számomra ő jelentette a csapat legérzékenyebb pontját. A csapat 3. tagja, Sanborn (Anthony Mackie) pedig a parancsokat a végletekig teljesítő katona, aki nem ért egyet James hozzáállásával.  A szereplők így tehát jól működnek egymás mellett, ezt kiegészítik a pofás akciójelenetek, valamint kapunk csipetnyi információt katonáink magánéletéből, így a The Hurt Locker egy igen komoly, élvezhető és hiteles filmmé válik.
 
 A hangulat engem beszippantott, a kézikamerák használata pedig telitalálat, olyan érzést ad, mintha egy dokumentumfilmet néznénk, ami kellőképpen hitelessé teszi a filmet. Sőt, igazából az tetszett a legjobban, hogy mennyire hitelesen adta vissza a film a háborús hangulatot, piros pont a rendezőnek, pontosabban rendezőnőnek, aki nem más, mint Kathryn Bigelow. Érdekes volt egy ilyen kemény témát egy női rendező szemével  látni, de a végeredmény jól működik.  Bigelow-t még volt férje, James Cameron bátorította, (1989-1991 között voltak házasok) hogy rendezze csak meg ezt a filmet, s nyugodtan mondhatjuk, hogy igen jó döntés volt.  Cameron egyenesen azt nyilatkozta, hogy ez a film lehet az iraki háború “Szakasz”-a (1986-rendezte Oliver Stone).
 
Ahogy pedig maga Bigelow fogalmaz: “A háború kicsi, mocskos titkai azok, amelyek az emberek többségét érdeklik. Megpróbálom kibontani, hogy miért, és megnézni azt, hogy mit jelent hősnek lenni a a 21. század harcaiban.”
 
Így a végére, lezárásként én egy 9/10-et adnék a filmre. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog teljesíteni az Oscaron. 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr621766849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása