Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Ragadozók (Predators)

2010.08.19. 08:13 MagicRasta

  Két különálló mozifilm és két Alien-nel összeeresztős móka után 2010-ben jött el az ideje, hogy a Predatorok új, önálló mozifilmmel jelentkezzenek a rajongók legnagyobb örömére. A filmnek pedig magyar vonatkozása is van, ugyanis a Ragadozók című mozi levezénylője, rendezője nem más, mint kicsiny hazánk gyermeke, Antal Nimród.

 Antal már a 2003-ban magyar honban forgatott és hazánkban, majd nemzetközi fesztiválokon is sikert arató Kontroll című filmjével már bizonyította tehetségét a világ előtt. Többek között ez a film faragott sztárt Csányi Sándorból és a műnek egy igen sajátos, sötét hangulata, világa volt, amely eleddig nem volt nagyon jellemző a főként vígjátékra specializálódott felhozatalban ebben az időben. A filmnek meg is lett a sikere, s azóta kult-státusznak örvendhetnek Bulcsú és ellenőr haverjai. Ezután Nimród visszatért Amerikába és ott próbált szerencsét.

 Az azóta eltelt idő alatt két filmet is rendezett, s mindkettő egy erős közepes, talán valamivel jobb, mérsékelt sikereket elért műveket eredményezett, de a forgatókönyvekből amit lehetett, azt ki is hozta. Úgy is mondhatnánk, hogy nem éppen rajta múlott a filmek sorsa, hanem inkább a forgatókönyveken. Ez a két film az Elhagyott szoba (2007) és a Szállítmány (2009) című alkotás. Mindenesetre Nimród rendezői tehetsége, attitűdje meggyőzte Robert Rodriguez-t, a film egyik producerét, hogy rá bízza a Ragadozók rendezői munkáját.

  Robert Rodriguez neve bizonyára ismerősen csenghet filmes berkekben, hiszen a rendező-producer nevéhez olyan kult-filmek köthetők, mint például a Desperado (1995), az Alkonyattól pirkadatig (1996), vagy éppen a Sin City (2005). Sokan tartottak attól, hogy nem ő vezényli a projectet, de producerként bábáskodott a film elkészülése felett, bár nem nagyon szólt bele a forgatás menetébe, teret engedve ezzel a rendezőnek, akibe, úgy látszik, maradéktalan bizalmat fektetett.

 A film cselekménye ezúttal nem a Földön játszódik, hanem tiszteletünket tesszük egy idegen bolygón, ami vélhetőleg a Predatorok otthona. Rögtön az elején, az első pár percben megismerkedhetünk a karakterekkel, akiket ledobtak a bolygóra, s láthatólag, de egyáltalán nem meglepően, fogalmuk sincs arról, hogy mi a f… fészkes fenét keresnek itt. Aztán hamar kiderül, hogy bizony mind elit gyilkosnak számít saját hazájában, van itt mesterlövész, zsoldos, pszichopata elítélt, de még Yakuza-tag is és még sorolhatnám. Miután összeverődik a banda és a csapat vezetését Royce (Adrien Brody) karaktere vállalja magára, hamar kiderül, hogy bizony, ezen a helyen nem ők a vadászok, hanem a préda szerepét töltik be. Nem akarom elárulni a film teljes cselekményét, de azért lehet sejteni, ha már egyszer ők számítanak a zsákmánynak, akkor bizony a közelben lesnek a vadászok is, akik hamarosan megkezdik munkájukat, s szépen fogyasztani kezdik kis csapatunk tagjait. És hogy Dr. Ian Malcolm, alias Jeff Goldblum szavait idézzem az Elveszett világból: „Utána pedig jön a futás… meg a sikítás”.

 Természetesen a film előrehaladtával részesei lehetünk jónéhány kisebb csavarnak is a karakterek életére nézve, s még az is kiderül, hogy valamelyikük számára nem is teljesen ismeretlen a ragadozók kiléte, valamint van, aki már egy ideje itt rostokol ezen a bolygón.

 A filmben lehetett volna szerintem több akció, valamint a cselekmény is pöröghetett volna jobban. Noland (Laurence Fishburne) megjelenése után egy kicsit leül a film, viszont érdemes figyelni, mert igen fontos információkat tudhatunk meg ebben a szekvenciában. Ezután viszont beindul az akció, s mondhatni kárpótol bennünket. De a film végig leköti az embert, szóval vélhetőleg nem fogunk unatkozni. A Predatorokkal való harc is elég kevés, de ami van, az igen látványosan lett megcsinálva. Itt fontos kitérni arra, hogy a predik nem CGI-al készültek, hanem jelmezbe bújt drabális, nagydarab színészek játsszák el őket, ezzel is tisztelegve a rajongók elvárásai előtt, valamint a film is sokkal olcsóbban jött így ki, de mindenképpen jobb „igazi” ragadozókat látni. Az egyetlen CGI teremtmények a film eleje felé megjelenő ragadozó-kutyák. Az egész film egy dzsungelben játszódik, s nekem visszaadta a klasszikus, első Predator film hangulatát. SPOILER-csak a tiszteletadás végett: amikor szereplőink megérkeznek a ragadozók táborába, a rengeteg féle holttest és csont között ki lehet szúrni egy égő Alien fejet.- SPOLIER.

 A színészek tisztességesen teljesítenek, bár jórészt eddig nem sokat látott arcokat látunk. De akadnak szép számmal régi ismerősök is, mint például Adrien Brody, (A zongorista, A falu) Laurence Fishburne (Mátrix trilógia), Topher Grace (Pókember 3.), vagy éppen Danny Trejo (Alkonyattól pirkadatig, Machete) SPOILER- szegény Trejo karaktere, Cuchillo leheli ki a lelkét elsőként, bár a dupla géppisztoly helyett én machete-kat adtam volna a kezébe. :D -SPOILER

 Összességében, számomra a közepesnél egy lényegesen jobb filmélményt adott a Ragadozók. A színészek rendben voltak, a dzsungel helyszín a régi filmet idézte fel, a Predatorok pedig most is, mint mindig kegyetlenek voltak és frankón néztek ki. SPOLIER- főleg a Black Super Predator-SPOLIER

 Aki túl tud jutni azon, hogy csak a Schwarzenegger féle izomágyúk tudják felvenni a harcot a lénnyel, s el tudják fogadni azt, hogy ahhoz, hogy kíméletlen gyilkos lehess, nem feltétlenül kell olyan kigyúrtnak lenni, mint Schwarzi és Rambo, akkor nem lesz zavaró tényező szerintem. De azért ne várjon senki egy világmegváltó filmet, de szép, tisztes iparosmunka. A rendező, Antal Nimród érzékenyen és tisztességesen és szerintem hitelesen is jelenítette meg a Ragadozók univerzumát.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr442230286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása