Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

MET Live - Muszorgszkij: Borisz Godunov

2010.10.23. 07:44 Klotild_

 Rettegett Iván, orosz cár a XVI.század végén egy nagy, erős és központosított országot hozott létre. Először csupán Moszkva nagyhercege, később azonban egész Oroszország cárjává lett. A birodalomra, amit létrehozott, több embernek is fájt a foga, s ahogy ilyenkor lenni szokott, IV. Iván halála után trónvita alakult ki. A történelem szerint a három örökös közül a legidősebb fiút, aki az Iván nevet kapta, maga az apja ölte meg. A középső, Fjodor gyengeelméjűségben szenvedett, míg a legkisebbet, Dimitrijt Borisz Godunov segítette át a halálba. Ebből a történetből merített ihletet Muszorgszkij, mikor megírta a Borisz Godunov című operáját.

Muszorgszkij operájában Rettegett Iván már nem élő személy, s a cári címet Borisz viseli. A nép azonban azt susogja, hogy ő ölette meg a valódi trónörököst, Dimitrijt. Egy bátor szerzetes, Grigorij elhíreszteli magáról, hogy ő a cárevics, s trónkövetelőként lép fel. Borisz ennek hallatára tanácstalanná válik, mert - mint kiderül- valóban ő a felelős Dimitrij haláláért. A főhős bukása elkerülhetetlen, így az opera tragikus véget ér. Az egyetlen, aki jól jön ki a helyzetből, az a szerzetes, ő ugyanis elnyeri egy hercegnő, Marina kezét és apja támogatását.
 
Marina hercegnő szerepét Jekatyerina Szemencsuk művésznő kapta. Dimitrijt Aleksandrs Antonenko, világhírű tenor alakítja, akit Wagner, Verdi, Dvorak, Tchaikovsky darabjaiban is láthatott már a közönség. A rendező pedig nem más, mint a méltán híres Peter Stein, aki az egész XX. és XXI. századnak meghatározó alakja. Igen magas színvonalú, bár időben kissé elnyúló előadásra számíthat az, aki jegyet vált.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr122392320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása