Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Machete

2010.11.29. 09:00 MagicRasta

  Sokféle hős és igazságosztó létezik a filmek és képregények világában. Akadnak köztük szuperhősők, mint Superman vagy Pókember. Vannak a milliárdos vagyonnal bírók, mint Batman és Vasember. Van, akit a bosszúvágy hajt, mint Paul Kersey-t, vagy a Menyasszonyt. És van egy bitang erős mexikói férfi, aki már életében is legendának számít. Mindenki úgy hívja: Machete. A jók oldalán harcol, ám brutális mészárlásokra képes, ha épp arra van szükség. Hű társai pedig a különféle vágó- és szúrófegyverek, leginkább a macheték. És jaj annak, aki az útjába mer állni, mert könnyen félbevágva találhatja magát.

 Robert Rodriguez-t nem kell bemutatni a filmek világában jártas olvasóknak. 1992 óta készíti nagyjátékfilmjeit az arra fogékony nézőknek. Első mozija a Zenész (El mariachi) volt, amit a nagysikerű Desperado követett 1995-ben. Quentin Tarantinóval már itt összehozta a sors és a két rendező között egy igen gyümölcsöző barátság alakult ki. Az 1996-ban készült Alkonyattól pirkadatig-ot duóban rendezték volna, azonban Quentin inkább a fiatalabb Gecko fivér karakterének bőrébe bújt bele és Rodriguezre hagyta a direktori teendőket. A végeredmény egy pofás és szórakoztató, vámpíros, véres, darabolós ökörség lett. A Machete is közel áll ehhez, csak a „vámpíros” szót cseréljük ki „mexikói bevándorlós”-ra. Az új évezredben Rodriguez elkészítette a Kémkölykök trilógiáját (2001, 2002, 2003) (jövőre érkezik a Kémkölykök 4. része is), a Volt egyszer egy Mexikó-t (2003), a nagy sikerű Sin City- A bűn városa és a Grindhouse-Terrorbolygó alkotásokat. (A Grindhouse másik darabja a Death Proof, melyet Quentin Tarantino rendezett.) Ehhez a két filmhez készítettek ún. fake trailereket, melyek olyan filmek előzetesei voltak, amik el sem készültek. (Ilyen például a Trópusi vihar elején látható 3 filmelőzetes is, mely bemutatja a főszereplőket.) Ezek között a trailerek között volt ott a Machete. Maga a karakter már a Kémkölykök filmekben is feltűnt, de a Grindhouse Machete szegmense már csak rá koncentrált. Olyan népszerűségre tett szert, hogy Rodriguez megcsinálta az egész estés Machete mozifilmet a címszereplőt életre keltő színésszel, Danny Trejo-val. Társrendezője Ethan Maniquis, aki Rodriguez több filmjében is közreműködött, leginkább a vágószobában, s ez az első alkalom, hogy terepen direktorként kipróbálhatta magát.

 A történet szerint Machete régebben föderalista titkosügynök volt, aki az amerikai-mexikói határ környékén tette a dolgát. Üldözött egy mexikói kiskirályt, Torrezt, aki kivégezte a családját. Machete túlélte az incidenst és Amerikába menekült. Egyik nap egy férfi 150 ezer dollárt ajánl fel neki, hogy megölje John McLaughlin szenátort, aki a benvándorlási politika hangos ellenzője. Machetét felültetik, így megkezdi bosszúhadjáratát, melynek során nyomozásba kezd, hogy felderítse a szálakat. Ezek elvezetnek majd egészen családja gyilkosához, Torrezhez. Machete pedig belekezd abba, amihez a legjobba ért: ellenfelei módszeres felaprításába.

 A film igen szórakoztatóra és adrenalinpörgetőre sikeredett. Látszik rajta, hogy az egész egy poén, leginkább a B-akciófilmek paródiájaként fogható fel, mivel épp olyannyira veszi magát komolyan és olyannyira kínos néhány helyen. A sztori nincs túlbonyolítva, a karakterek kellően túljátszák magukat sok helyen (ahogy azt az ilyen filmeknél szokás), az akciójelenetek izgalmasak és jó véresek. Machete ámokfutása közben láthatunk néhány igen kellemetlen és brutális halálesetet, de rengeteg poént is ellőnek az alkotók. (Az egyik legjobb rész Antal Nimród feltűnése egy fegyveres őr személyében, mely szerintem a film egyik legviccesebb pillanata volt, pláne, hogy magyar szavakat is hallhatunk: „És mit szólsz ahhoz, ha megölnélek téged, te kis majom?”)

 A casting igen figyelemreméltó, kiváló színészeket sikerült összeválogatni. Danny Trejo hozza a kőkemény, szinte érzelemmentes macsót. Mellette jobbnál jobb aktorok asszisztálnak: A szenátor szerepében Robert De Nirót láthatjuk, aki a legjobb alakítást nyújtja a filmben. A csinos Sartana Riverát Jessica Alba, Luz-t Michelle Rodriguez, míg April-t Lindsay Lohan személyesíti meg, alakításuk mellett a bájaik sem semmibeveendők. (Lohan legjobb alakítását adja, hiszen lényegében egy drogos ribancot alakít, s valljuk be, ettől a valóságban sem áll távol.) Ezen kívül feltűnnek még olyan színészek is, mint Don Johnson, Jeff Fahey, Cheech Marin, Tom Savini és sokunk gyermekkorának kedvelt és imádott akciósztárja, Steven Seagal. Én Seagal-t éreztem a leggyengébbnek, a film végén található jelenete már-már olyan kínos és rossz, hogy az a jó kategóriáját súrolja. : )

 Egy igazán akciódús bosszúfilm a Machete, melyben poénos dumák, kegyetlen és túlzó akciójelenetek, jó színészek és csinos nők vannak, nagy fegyverekkel. Minden megvan hozzá, hogy egy jó kis ’80-as évekbeli B-filmes nosztalgiánk legyen. És jól jegyezzük meg, Machete nem sms-ezik!

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr712480455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása