Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Bogyó és Babóca - 13 mese

2010.12.08. 09:00 MagicRasta

 „Bogyó és Babóca, két jó barát kalandja. Mindig csak előre, erdőre, mezőre. Bogyó és Babóca, ha kisüt a napocska, szaladnak nevetve, dombokra, hegyekre. Bogyó és Babóca, két jó barát kalandja”

Bartos Erika nagysikerű könyvéből készült a Bogyó és Babóca - 13 mese című alkotás. A rendezői székben M. Tóth Géza és Antonin Krizsanics foglaltak helyet.A Balázs Béla-díjas M. Tóth személye és munkássága igen dícséretes, hiszen az ő műve a 2005-ben készített Maestro animációs rövidfilm, ami megannyi díjat bezsebelt és eljutott az Oscar-jelölésig is 2007-ben. Emellett ő a tulajdonosa a KEDD Animációs Studiónak is. Ez a studió készítette el a Bogyó és Babócát.

A bő másfél órás játékidő 13 rövid kis mesét tár a szemünk elé. Ezek témája igen változatos, előkerül a Télapó, a karácsony, a barátság, a szerelem, az óvoda és még megannyi kedves történet. A középpontban a két jó barát, Bogyó, a csigafiú és Babóca a katicalány áll. Az ő és barátai kalandjait, történeteit kísérhetjük végig a mű során. Bogyónak és Babócának olyan barátai vannak, mint Döme, a krumplibogár, Vendel, a szarvasbogár, Alfonz, a tücsökfiú, Lili, a rózsabogárkislány, Szellő, a szitakötő, Baltazár, a méhecske, Pihe, a lepkekislány és Ugri, a szöcskekislány.

Az epizódok tanmeséknek is felfoghatók, amiken nemcsak jókat szórakozhatnak, hanem tanulhatnak is belőle a gyermekek, legfőképpen empátiát, egymásnak való segítségnyújtást. Az epizódokban megbúvó történetek jópofák és egyszerűek, a célközönségnek minden bizonnyal elnyeri tetszését. Az  epizódok között összefüggést ne nagyon keressünk, a film olyan, hogy 13 epizódot összevágtak az alkotók és mindegyik rész esetében meghallgathatjuk az intrót, valamint végignézhetjük a stáblistát. Az alkotás tehát nem alkot koherens egészet, ami nem is baj, hiszen a csöppségeket ez nem zavarja.

Én külön örültem annak, hogy a narrátori posztot nem más tölti be, mint Pogány Judit. Tündéri és tüneményes hangja az én gyerekkoromban sem volt ismeretlen, elég csak a Kacsamesék három unokaöccsére, Tikire, Nikire és Vikire gondolni, hiszen a művésznő szinkronizálta mindhárom karaktert. Itt pedig a narrátorkodás mellett az összes szereplőnek próbált külön hangot adni, ami igazán szép teljesítmény, tekintve, hogy remek munkát végzett és életet lehelt a meganimált karakterekbe.

A látványtól nem fogunk hanyatt estni, de nem is ez volt az alkotók célja. A könyvben lévő illusztrációkat használták alapul és ez az egyszerűbb rajzfilmes animáció pedig üde folt a mai teljes egészében CGI, számítógéppel létrehozott, 3D-sített mozis világban. Az alkotás zenéjét pedig az Alma együttes szolgáltatta, ami ugyancsak jó választásnak bizonyult véleményem szerint.

Pontozni nem fogom a Bogyó és Babócát, ám azt el kell mondanom, hogy a gyerekeknek minden bizonnyal tetszik és tetszeni fog, hiszen egy rendkívül színes és kedves mesével van dolgunk, aminek a megtekintése erősen ajánlott a legfiatalabb korosztály számára. Nekik készült, értük van, s a karakterek nem egyszer fognak mosolyt csalni az arcukra. Ha van óvodás korú rokonunk, közeli ismerősünk, akkor mindenképpen mutassuk meg nekik ezeket a kedves kis mesefilmeket. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr982501280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása