Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

A varázslótanonc ( The Sorcerer's Apprentice)

2010.08.09. 18:02 bazsa88

A varázslótanonccal együtt a filmek terén járatosabbaknak azonnal Jerry Bruckheimer neve ugorhat be és az, hogy WTF. Az akciófilmek producerkirályának elege lett a durva csihipuhikból és beindulva a Harry Potter valamint az Alkonyat sikerén, nevét adta egy Disney produkcióhoz, amelynek főszereplője  a már (általunk és általa is) jól ismert Nicolas Cage. Annak ellenére, hogy egy PG (itthon: 12 éven aluliak számára…) besorolást kapott, bőven jutott benne az erőszaknak, csak éppen nem pisztollyal, hanem energiagömbökkel, nem ököllel, hanem mentálisan.

 

Jerry Bruckheimer neve Hollywoodban úgy cseng, mint itthon mondjuk Csányi Sándoré (és nem a színészé!). Pénze annyi van mint a pelyva, és akár egy gyengébb produkcióba is belevághat (amilyen mondjuk másoknak a vesztét is okozhatja) anélkül, hogy tartania kellene a bukástól. Így indulhatott útjára Jerry szárnypróbálgatása a varázslók és varázslótanoncok terén.

Ebben volt segítségére a rendező,  Jon Turteltaub, aki már dolgozott együtt Nic Cagedzsel A nemzet aranya, A nemzet aranya – Titkok könyve forgatásán, és magának tudhatja a Jericho című sorozat rendezését is.

A forgatókönyvet Doug Miro, Carlo Bernard és Matt Lopez jegyzi, míg a zeneszerző nem más mint Trevor Rabin, akinek olyan hosszú a filmográfiája, hogy nem is merülnék bele.

 

A legérdekesebbek azonban a színészek. Nicolas Cage, Tom Cruisehoz hasonlóan lefelé ívelő pályafutásának ismét piedesztálra emelésének  próbája ez a film, ha nem is abban a tekintetben, hogy aranyszobrocskákkal gazdagíthassa gyűjteményét, de talán a fiatalok körében egy újfajta, szeretnivaló, igencsak kopaszodó amolyan Szürke Gandalf legyen ősz haj nélkül. A köztudottan Coppola bácsikája nyomdokaiba lépni a hírnév által nem akaró Cage, folyamatosan múlta magát alul onnan indulva, hogy eljátszotta a lecsúszott drogos-alkoholista szerepét a Las Vegas végállomásban, a fegyvernepper szerepét az azonos című filmben, és Bruckheimer úrral még A sziklában is dolgozott. Talán kitörési lehetőség, talán csak próba eme film, a végeredményt úgyis az idő dönti el, egy sajnos nem pályája elején (és csúcsán) levő személy számára.

Cage tanonca nem más, mint a kölyökképű (ám idén már 28 éves) Jay Baruchel. Őt láthattuk már a Trópusi viharban, a Fanboysban és legutóbb a Túl jó nő a csajom című vígjátékban. Nála már nehéz ezt a filmet kiugrási lehetőségnek tekinteni, ugyanis fiatal arca ellenére nem ma kezdte.

Alfred Molina legutóbbi emlékezetes alakítása talán Jack apuka szerepe volt az Egy lányról című filmben, és bár ő sem mai gyerek, hol van már a nagy nőfaló Diego Rivera a Fidából?

Kellemes meglepetés Monica Bellucci, akinél mindig felteszem a kérdést: ő nem tud öregedni? 46 évesen is felkelti a mozinéző figyelmét és irigységét Vincent Cassel iránt.

 

Az alaptörténet i.u. 740-ben játszódik a ’Nagy’ Merlin idejében. Merlin 3 tanoncának akarja átadni a tudást: Balthazar Blakenek (Cage), Maxim Horvathnak (Molina) és Veronicanak (Bellucci). A probléma (mi mással?) a nővel kezdődik, ugyanis mindkét férfi szerelmes lesz bele, ő azonban Blakeet választja, amire Horvath megsértődik és elárulja Merlint. Morgana le Fayhez fordul, akivel legyőzik a nagy varázslót. A gonosz elszabadulása előtt azonban Veronica önfeláldozásával magába ’szippantja’ le Fayt, míg Blake ugyanabba a matrjoska-babába zárja egykori barátját. A gonosztevők azonban kiszabadulnak jópárszáz évvel később és senki más nem állíthatja meg őket csak az örökszerelmes Dave Stutler (Baruchel). Dave megismerkedik Blakekkel és később ő lesz a kis tanonc, akinek meg kell tanulnia a varázslás mesterségét, ha le akarja győzni a gonoszt.

 

A színészek között nem igazán találtam kiemelkedőt, hacsak nem a filmbeli celeb Drake Stone (Toby Kebbell) játéka nem az. A leginkább viccesnek mondható humorforrás tőle ered a film során (gondolok itt a Star Wars idézetekre…is…). Egyébként ebben a tekintetben a film tartogat utalásokat (majd jusson eszünkbe Palpatine szenátor és Luke Skywalker végső harca!) nem csak a Star Warsból, sőt még a magyarok is szóba kerülnek.

 

A kliséhalmazból kiindulva, amelyekkel a műfajoknak dolgozniuk kell, A varázslótanonc nem hoz kiemelkedőt. Hagy kívánnivalót maga után a CGI is. Jay Baruchel idétlen mint mindig, Nic Cage kezd elég öreg lenni a mentor szerepéhez, Monica Bellucci pedig pontosan illik a mentor szeretőjének szerepéhez,  Molina viszont sajna nem elég gonosz gonosznak (és ez a Pókember 2-ben is érződött).

A kritikám elején felvetett kérdések még mindig adottak, a film pedig felvet néhányat. Mit akarhatott Jerry Bruckheimer ezzel a mozival?, Nic Cagenek mi volt a célja vele? A válaszok egy idő utn ki fognak derülni. Ha úgy tekintjük A varázslótanoncot, hogy valaminek az alapja (valakik számára), akkor annak megfelel, viszont ha nagy durranást vártunk, a 150 milliós büdzséből készült alkotás nem fog robbani (még lehet akkorát sem, hogy a készítési költséget visszahozza).

 

IMDb: 6.4

Rottentomatoes: 41%

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr42210005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása