Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Szörny Rt. (Monsters Inc.)

2010.09.03. 08:04 MagicRasta

 Szinte nincs olyan kisgyerek, aki ne rémült volna meg a tudattól, hogy a szekrényében, vagy éppen az ágya alatt gonosz, csúnya és rettenetesen ijesztő szörnyek laknak, akik csak arra várnak, hogy a szoba sötétségbe burkolózzon, s belekezdjenek abba, amihez a leginkább értenek: Frászt hozni szegény csöppségekre. A Pixar stúdió immáron klasszikus művében pedig ezt a témát tárják elénk, s bemutatják, hogy a Szörny Rémlénytársaság kötelékében dolgozó lények nem feltétlenül gonoszak. Kezdődjék tehát túránk, melynek keretében meglátogatjuk a Szörny Rémlénytársaság üzemét! Erre tessék!

 Pixar. Ez a név immáron 15 éve egyet jelent a minőségi egész estés animációs filmekkel. Ez az a stúdió, ami eleddig nem tudott hibázni, s mindig A-kategóriás, időtálló művekkel lepett meg minket, s úgy tűnik, kreativitásukból nem fogynak ki, s mi évről évre élvezhetjük az újabb Pixar-gyöngyszemeket. A Szörny Rt. pedig szám szerint a 4. mesterműve a cégnek. Ezt megelőzően készült el a Toy Story, az Egy bogár élete és a Toy Story 2. része. Míg a játékháború egy átlagos srác nem mindennapi játékainak kalandjaiba kalauzolt el minket, addig az Egy bogár élete a rovarok mindennapi életébe invitált bennünket. A Szörny Rt. esetében pedig egyenesen egy másik dimenzióba, a rémlények világa kalauzolnak el.

 A filmnek 3 rendezője is van. A fő rendező Pete Docter, akinek a 2009-es, zseniális Fel!-t (Up) köszönhetjük. Ezen kívül a játékok és Wall-E története is többek között az ő fejéből pattant ki. A társrendezők pedig David Silverman, akinek a nevéhez leginkább a Simpson család köthető, ugyanis ő dirigálta a sorozat 23 részét 1989 és 2006 között, valamint ő rendezte a Simpson család mozifilmjét is 2007-ben. A másik társrendező Lee Unkrich, aki a világ eddigi legnagyobb sikerét produkáló animációs filmjét tette le az asztalra, a Toy Story 3. részét idén nyáron, 2010-ben, melyben gyönyörű szép lezárást adott kedvenc játékainknak. (Akik azért új gazdájuknál újabb kalandokra is számíthatnak majd vélhetőleg.)

 Történetünk szerint, a szörnyek városát árammal ellátó Szörny Rémlénytársaság a mindennapi élethez szükséges energiát a kisgyerekek sikolyaiból meríti, s így a cég célja az, hogy minél inkább a frászt hozzák rá az „energiaforrásaikra”, így nyerve meg az értékes erőforrást. Az ijesztés mestere, a rémkirály pedig ezen a helyen nem más, mint a hatalmas kékség, James P. Sullivan, azaz Sulley. Ő tartja a rekordot, s az ő hűséges segítője, lakótársa és egyben legjobb barátja a zöld egyszemű Mike Wazowski. Vannak bizonyos szabályok a munkát illetőleg. Több millió regisztrált ajtó van a cégnél, amik mögött ártatlan kis csemeték alszanak, hogy aztán szobájukba belépve ijesszék meg őket szereplőink. A legfontosabb szabály ebben az esetben az, hogy soha, de soha nem szabad nyitva hagyni az ajtót, nehogy egy embergyerek véletlenül átszökjön rajta. A szörnyek ugyanis félnek a gyerekektől, bennük csak a lehetséges és igazából egyetlen energiaforrást látják. A társaságnak pedig van gondja, ugyanis a mai fiatalok már nem olyan félénkek, mint régen, így a rémek városa fogytán van a szükséges naftából. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy csöppség átslisszan Sulley-ékhoz. A jövevényt természetesen vissza kell vinni, s itt kezdődnek a problémák, ugyanis ez a feladat nem megy egykönnyen. Innentől válik a film még szórakoztatóbbá és izgalmasabbá, s végig fenn tudja tartani a feszültség és humor skáláját a maximumon. A helyzetet persze nehezíti, hogy egyes szörnyek a saját jussukat lesik, leginkább Randall Boggs, aki mindenáron el akarja hódítani Sulley-től a legjobb ijesztőnek járó címet.

 Az animáció természetesen a lehető legprofibban van elkészítve, s még így, lassan 10 év távlatából nézve is megállja a helyét. Köztudott, hogy minden Pixar filmben előrukkolnak valamilyen technikai újítással, s itt jelen esetben a főszereplő, James P. Sullivan dús kék bundáján van a hangsúly, amitől mindenki eldobta az agyát még anno 2001-ben. Az animációs technika tehát pompázatos és stílusos, s ehhez jönnek még a zseniális karakterek és geg-elemek.

 Nagyon jó színészeket sikerült találni a karakterek megszemélyesítésére, így, ha angolul nézzük a művet, akkor John Goodman, Billy Crystal, James Coburn, vagy éppen Steve Buscemi orgánumán kelnek életre a Pixar-pixeles karakterek. A magyar szinkron is zseniális lett, nagyon eltalálták a hangokat. Sulley-t Gesztesi Károly szinkronizálja, míg Mike-ot minden idők legjobb Son Goku magyar hangja, Lippai László. (Egyébként a Toy Story-ban Rexet is ő szólaltatja meg.) De olyan neves művészek is közreműködtek a szinkronban, mint Kristóf Tibor, vagy Kaszás Attila.

 A film a hónap végén, szeptember 29-én jelenik meg nálunk Blu-Ray-en. A lemezen pedig a mű mellett rengeteg extra is helyet kapott. Nézhetünk kisfilmeket a Pixarról, Szörnyen új kalandokról, vagy éppen a Rémes műhelytitkokról. Szörny-akták is találhatók a korongon. Emellett természetesen a legfontosabb, hogy kiváló kép és-hangminőségben élvezhetjük az alkotást.

 A Pixar eme filmje időtlen klasszikus, akárcsak az összes többi. Kevés az olyan stúdió, ami ilyen lelkesen, kreatívan és gyermekien állna hozzá munkájához, mint ő, s épp ez teszi filmjeiket is egytől egyig fantasztikussá és élvezetessé.

 Köszönjük, hogy velünk tartottak látogatásunkon, szórólapokat és brosúrákat nyugodtan vigyenek magukkal! Este ne felejtsenek el benézni az ágy alá, de előtte nevessenek és szórakozzanak egy jót, nézzék meg a filmet, hisz a vidámság és nevetés ereje többet segít a Szörny Rémlénytársaságon, mint gondolnánk. Hamarosan pedig jön a 2. rész!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr502265985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása