Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Super 8mm Fesztivál, 3. nap

2010.09.10. 07:40 MagicRasta

 Szeptember 9-én, csütörtökön vetítésre kerültek a 9. Nemzetközi Super 8 Fesztivál versenyfilmjeinek 5. és 6. szakaszai. Ezen a napon sokkal több volt a hosszabb, 10 perc fölötti játékidejű film, mint az előzőeken.

 A műveket 17 órakor kezdték levetíteni a szegedi Grand Café kávézóban.

 
 1. Lézengés: A délután első filmje az angol Tom Doherty 2009-es alkotása, mely 7 perc hosszúságú volt. Egy férfit láthatunk, aki ide-oda járkál a nagyvárosban teljesen egyedül és magányosan. A film hatásosságához a fekete-fehér és a super 8-as technika nagyban hosszájárult, mivel a ’60-as évek brit filmes újhulláma volt a legnagyobb hatással rá.
 
 2. Strananotte: Ez a 4 és fél perces videoklip Olaszországból érkezett és 2009-ben rendezte Marco Marchesi. A klipben egy nő, aktatáskával a kezében menekül, miközben az Ottodix együttes frontembere egy tükör előtt énekli az adott szerzeményt. Ötletes, stílusos alkotás.
 
 3. Fénykarc: Amerikából jött ez a 2009-es kísérleti film, amit David Mason rendezett. Az alkotás Ray Sohn művész vízióit és fényillusztrációit mutatja be.
 
 4. Figyelj mindkét irányba: Újabb angol film 2009-ből, melyet a reassemble csoport készített. A cím a múlt és a jövő kapcsolatára világít rá, s a munkában egy markolót láthatunk, amint szépen bontja le az épületeket. 
 
 5. Az én univerzumom: Ez egy 2003-as kísérleti játékfilm, mely hazánkból származik, Dabi M. István rendezte. A film két barát Lengyelországban tett utazását örökíti meg, melynek során egy erdőben találnak egy felakasztott verebet, s ezután erről kezdenek el elmélkedni. Az alkotást maga Dabi M. István narrálta.
 
 6. Mit mond?: Az ausztrál Mat de Koning 2010-es kísérleti filmjéről van szó, melyben az ausztrál őslakos néger gyerekek táncolnak és viháncolnak a kamera előtt zenére.
 
 7. Önarckép Tiszával: Magyarországon készítette Káldy László még 1982-ben ezt a kísérleti dokut, melyért a XIV. Budapesti Amatőrfilm Szemlén 1982-ben megnyerte az első díjat. A filmben magát a rendezőt láthatjuk, amint egy csónakon utazik a Tiszán. A mű alatt semmilyen hang nem volt, tehát teljesen néma volt a film. Nekem személy szerint nem nagyon tetszett.
 
 
 18 órától kezdték el vetíteni a versenyfilmek 6. szakaszát:
 
 1. Fogadd el a szívem: Nagyon ötletes, aranyos és szeretnivaló ez a mű, melyet az angol Jo Tidbury rendezett 2009-ben. A filmben láthatunk egy magányos nőt, aki párját keresi az utcán, s meg is találja, azonban az együttlét nem lesz teljesen könnyű, melynek meg is lesz az eredménye. Számomra ez volt az egyik legszórakoztatóbb film a felhozatalból.
 
 2. Kifordítva/egyik oldal: Amerikai film, mely 5 perc hosszúságú és 2009-ben készítette Matt Meindl. „Szemcsés keverék, tele jókora nosztalgia-darabokkal. Egy átfogó visszaemlékezés része.” A mű végén pedig még az alkotót is láthatjuk egy pillanat erejéig.
 
 3. Bambole: Az este másik nagyon szórakoztató darabja ez az Olaszországból érkezett mű. Marco Marchesi rendezte videoklip 2009-ből, melyben egy buli utáni parton ébredés kalandjait élhetjük át a szereplőkkel, amibe belekerül egy Tyrannosaurus Rex és még a Tetris is. 
 
 4. Torz szépség: Az este leghosszabb filmje, mely 34 perc hosszúságú és az amerikai Ken Paul Rosenthal készítette 2010-ben. A mű Ashley McNamara költőnő életéről szól, melyet maga a poéta narrál. Az elején láthatjuk magát a főszereplőt, utána kölönböző, az ébren maradottak által nyomasztónak leírt képsorok következtek. Bevallom őszintén, kb. 10 perc után átmentem szundi üzemmódba és bele-belealudtam néhány helyen. Nekem személy szerint nem tetszett. A nyomasztó képek mellett a költőnő verseiből is olvashattunk idézeteket. 
 
 5. Élet: Bogdányi Ferenc 2010-es filmetűdje, melyben 1978-as felvételek találhatók. Az alkotás stílusosan mutatja be, hogy a kézzel végzett munkát a gépek vették át, s hogy ebben a világban nem a minőség, hanem  a mennyiség számít. 
 
 6. Five Beds for Bitsy: Az ausztrál Mat de Koning második filmje a mai vetítés alatt, mely 2009-ben készült. Sajátosan fekete-fehér videoklip, amit az ausztrál Will Stoker & The Embers nevezetű zenekar számához készítettek. Ez volt a nap utolsó versenyfilmje.
 
A továbbiakban is maradunk részletes beszámolók a 9. Nemzetközi Super 8 Fesztiválról.

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr502285021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása