Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Kill Bill

2010.09.15. 07:12 MagicRasta

 Vajon mit tehet egy reményvesztett, több évnyi kómából felébredő, látszólag törékeny nő, akit legjobb barátai, társai árultak el, s megfosztották attól, amire a legjobban vágyott. Attól, hogy anya lehessen. A Menyasszony úgy gondolja, hogy a bosszú adhat egyedül értelmet az életének, a bosszú, amely, mint tudjuk, hidegen és véresen tálalva a legjobb. Az ámokfutás megkezdődik, s rengeteg hulla és levágott végtag után juthatunk el a végső célponthoz, Billhez. És jaj annak, aki Beatrix Kiddo útjába mer állni... 
 
 Quentin Tarantino 4. filmjéről van szó, mely 2003-ban érkezett el a mozikba, legalábbis az első része. A film jó hosszú, majdnem 4 órás játékidővel büszkélkedhet, így kettévágták az alkotást, melynek első felét 2003-ban mutatták be, míg a másik része nem sokkal később, 2004-ben került a mozikba. Mindkét fél hatalmas sikert aratott kritikailag és anyagilag is, s mindenképpen egy kerek egész alkotásként kell tekinteni mind a 2 filmre. Várhatóan pedig 2014-ben érkezik a 3. rész is, ugyanis néhány szálat nem varrtak el, nyitva hagyván az utat egy újabb epizódnak. A Kill Bill pedig a mai nappal érkezett el hozzánk Blu-Ray-en. 
 
 A hamisítatlan Tarantino-hangulat belengi az egész filmet, s 10 fejezetből, szekvenciából építkezik fel. A Kutyaszorítóban című, vagy éppen a Ponyvaregény című filmjében látott módon itt is ugrálunk az időben, lesz olyan rész, ami majd csak egy későbbi fejezet keretében nyer értelmet.
 
 Figyelem, SPOILER-es bekezdés következik! A történet szerint adott nekünk egy Menyasszony, akit a film elején nagyon helybenhagynak, a következő jelenetnél pedig már láthatjuk, hogy véres párbajt vív egy másik nővel annak családi házában. Mint kiderül, főhősünk nem más, mint Beatrix Kiddo, egy vérprofi bérgyilkos banda egyik legvéreskezűbb mészárosa. Azonban felhagy munkájával terhessége miatt, s otthagyja a csapatot. Férjhez készül menni, amikor is a csoport, s annak vezére, Bill megtalálja, s az egész násznéppel együtt hűvösre teszik. Azzal azonban nem számoltak, hogy Kiddo túléli a mészárlást, s 4 évnyi kóma után a bosszúszomj arra vezérli, hogy kivégezze egykori társait. A bosszú pedig nem várat sokáig magára. SPOILER.
 
 Fantasztikus megoldásnak tartom az időbeli ugrálásokat a filmben, valamint az éppen aktuális cél mellett megismerjük Kiddo és Bill közös múltját, hogy milyen szinten kötődtek egymáshoz, így egyre mélyebb és mélyebb tartományokba megyünk le. Tulajdonképpen az egész mű egy homage a ’70-es években készült kínai és japán „martial arts”, harcművészeti filmeknek. Tarantino az akkori technikai bravúrokat is felhasználta, így rengeteg vér és levágott kar, vagy éppen egyéb végtagok repkedésére lehetünk figyelmesek. Fontos megjegyezni, hogy teljesen kiegészíti egymást a 2 rész, mivel az elsőben inkább az akcióra álltak rá, míg a második egy lassabb folyású drámává vált, ahol végleg megismerjük főszereplőnk múltját. 
 
 A színészek egytől egyig remekelnek karaktereik megformálásában. Még a legkisebb mellékszereplők esetében is így van ez, én azonban most a legfontosabbakra térnék ki. A Menyasszont Uma Thurman alakítja, s egyszerűen zseniális a szerepében. Már korábban is dolgoztak együtt Tarantinóval, a Ponyvaregény forgatása során, s már ott megszületett ennek a filmnek az alapötlete. A fő karaktert, Beatrixot pedig maga Quentin és Uma alkotta meg közösen. A halálos bérgyilkos osztag tagjai közül mindenképpen kiemelendő Lucy Liu, aki a japán alvilág vezéreként tűnik fel, kemény és hideg, nagyon jól hozza a szerepét (valamint az ő eredettörténetét bemutató animációs szekvencia az egyik leghangulatosabb része a filmnek).
 
 Ott van még Budd, akit Michael Madsen alakít, s lássuk be, hozza a szokásos rosszfiú szerepét, de azt nagyon jól. A félszemű és halálos Elle Driverben pedig Daryl Hannah-t tisztelhetjük, aki remekel a véreskezű bérgyilkosnő szerepében. És végezetül, de nem utolsó sorban ott van az a személy, akinek köszönhetően Kiddo bosszúhadjáratra indul, a személy, aki az antagonista szerepét tölti be, a negatív karakter, Bill. Az első részben csak a hangját halljuk, de a második részben már teljes alakjában áll előttünk, s nem más alakítja, mint a tavaly elhunyt David Carradine. Bill nagyon jól kiegészíti a Menyasszonyt, s igen érdekes dolgok hangzanak el a szájából a film során. Kettejük párbeszéde és küzdelme egyértelműen a csúcspont. Itt érthetjük meg igazán, hogy mi motiválta egyaránt Beatrixot, s egyaránt Billt is a tetteiben és azok véghezvitelében. (Bill nevének említése pedig sokmindenre jó, például arra, hogy az ember megszerezhessen egy legendás Hattori Hanzo szamurájkardot.)
 
 Ki kell térnünk még a zenére és az akciókra is. A zene nagyon el lett találva, változatos, s a filmhez passzol. Az akciójelenetek is szemet gyönyörködtetően és profin lettek megvalósítva. A mű eléri célját, teljesen felidézi a már említett ’70-es évekbeli távol-keleti akciófilmek hangulatát és szórakoztat. Az első rész végefelé látható nagy leszámolás jelenet pedig mindenképpen az epizód csúcspontja. 
 
 A kitűnő kép és hangminőség mellett igen sok extra is helyet kapott a lemezeken: nézhetünk werkfilmeket, interjúkat, kimaradt jeleneteket, valamint B-roll (forgatáson készült felvételek) kisfilmeket. 
 
 Összefoglalva a fentebb leírtakat elmondanám, hogy a Kill Bill című film méltó Tarantino nevéhez, elérte a kult státuszt, mint Quentin eddigi munkái, nagyon hangulatosra, stílusosra, akciódúsra sikeredett, mindenki megtalálhatja benne azt, ami a kedvére való. Ha pedig egy nő kopogtatna az ajtón egy Hattori Hanzo szamurájkarddal a kezében, akkor kezdjetek el rettegni, mert nem biztos, hogy azért jött, hogy felszeletelje a parizelt. 

9/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr12297318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása