Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Pancser Police (The Other Guys)

2010.10.07. 08:01 bazsa88

 Samuel L. Jackson (Highsmith) és Dwayne „The Rock” Johnson (Danson) egy autóban hasít a forgalmas utcán miközben a rosszfiúk lövöldöznek rájuk, ők pedig vissza. Közben a többi járművet és egy kirakatot is porrá zúznak. A rosszfiúk pedig elcsípve, míg a sajtó minden szavukat issza. Mekkora zsarupáros? – gondolhatja az ’egyszeri néző’. A történet innen azonban nem egy Halálos fegyver, Riggs és Murtaugh-féle nyomvonalon halad tovább. Éppen ellenkezője. Azonnal megismerkedhetünk a tökéletes ellentétekkel, akik itt egy furcsa pár, Will Ferrell (Allen Gamble) és Mark Wahlberg (Terry Hoitz) személyébe bújtak. És az ’egyszeri néző’ érdeklődése németesen, fel van keltve.

A 107 percnyi ökörködés pedig kezdetét veszi Adam McKay komponálásában. Az aktuális filmünk egyébként nem az első közös működése a McKay-Ferrell párosnak. Dolgoztak már együtt A híres Ron Burgundy legendájában, a Földre szállt boszorkányban, a Taplógázban, a Tesó-tusában és most a Pancser policeban. Mondhatni örök barátság született közöttük, amely a filmek hangulatában is meglátszik. Míg Will Ferrellről köztudott, hogy nagyon nehéz vele együtt dolgozni, ugyanis a komoly jelentek igen nagy kihívás elé állítják az aktuális szereplőtársakat, addig a rendezőkről általában az a közvélekedés, hogy igen hisztisek és sokszor túl komolyan is veszik a feladatukat.

Ferrellről beigazolódni látszik az első vélemény, ugyanis egy interjúban maga Whalberg mondja el, hogy a jelenetek alatt kénytelen volt Will arcán valahova máshova nézni, mert szemtől szemben mindig elröhögte magát. A rendezőkről való véleménynek pedig éppen Adam McKay az ellenpéldája, amelyet a színészek bizonyítanak nyilatkozataikkal. Állításuk szerint McKay ugyanolyan ütődött, mint a filmbeli karakterek. Így nem csoda, hogy tökéletesen kiegészítik egymást Willel.

Na de hogy kerül a képbe Mr. Whalberg?

Az eddigi filmjei során legtöbbször a kemény zsaru szerepét játszotta (Max Payne), vagy magányos Orvlövész volt éppen. De robbantott bankot Az olasz melóban és volt már érzelmes apa a Komfortos mennyországban, vagy éppen bosszúálló a Négy tesóban.

A Pancser police pedig egy megintcsak újfajta arcot hozott a nézőknek akció-vígjáték kategóriában. McKay, személyében egy tökös legényt akart Will mellé, akinek arca nem lerágott csont ebben a műfajban és a nézők sem láthatták még csak közel hasonló szerepekben sem. Így válnának tökéletes-tökéletlen párossá: Will, mint a bohóc és Mark, mint a kemény(nek tűnő?) zsaru.

A páros története pedig a következő:

Adott Highsmith (Samel L.) és Danson („The Rock”) nyomozó, akik a kapitányságról gyakorlatilag minden sikert besöpörnek. A többi munkatársnak mindössze az a ’megtisztelő’ feladat jut, hogy megírhatják a ’sztárrendőrök’ jelentését. ( A sok-sok idézőjel a film során kiderül miért is van). Ez a feladata Gamble (Will) és Hoitz (Mark) nyomozónak is. A kapitányságon így mindenki arra vár, hogy valami kicsi felgöngyölíthető ügy az ölükbe csöppenjen, amivel talán felkelthetik magukra a figyelmet. A legambíciózusabb ebben a tekintetben pedig Hoitz nyomozó. Nem tudja elfogadni társa beletörődését az adott szerepkörbe, ezért folyamatosan próbálna kimászni belőle. Ez viszont nehéz diónak bizonyul Highsmith és Danson árnyékában, mindaddig míg egy ’sajnálatos’ tragédia nem történik. Ekkor pedig 'annak a nagy ügynek' a közepébe kerülnek, amely a hierarchia alsó fokáról való felkapaszkodást ígéri. Az ügy felgöngyölítése meg is kezdődik, ám közel sem a megszokott módon.

A határtalan ökörködés be is indul már a film elején. Will Ferrell egyszerűen tökéletes erre a szerepre. Neki az idétlen társ szerepe jutott, akiért a nők valami úton módon döglenek (és a felesége sem akárki…). Mark Whalberg pedig igyekszik minél tökösebb lenni az oldalán, aki kirángatja őket az unalmas, aktatologatós mindennapokból. Az igazság az, hogy rengeteg jó poén hangzik el a film során és a stílus, amelyen a film alapszik, végig működik is. Csakhogy ez több mint másfél órán keresztül unalmassá tud válni. Azok a poénok, amelyek az elején viccesek voltak, később sajnos erőtlenek lesznek.

Az akciójelenetekkel semmi gond nem volt, hiszen az alkotók célja is egy olyan vígjáték megalkotása volt, amelyben az akciójelenetek sem törpülnek el a poénok mellett. A stáb pedig ebben a tekintetben meg is tett mindent. Igazi akciófilmekhez méltó jeleneteket hoztak elénk.

A forgatókönyvet Adam McKay és Chris Henchy írta inkább több és kevésbé kevesebb sikerrel. A szöveg működik a vásznon és bár mondhatni Samuel L. Jacksonnak és Dwayne Johnsonnak epizódszerep jutott, a maradék sztársereg (és még Michael Keatont nem is említettem, aki a parancsnok) nagyon szépen elvégzi feladatát.

A filmet mindenképpen ajánlanám a McKay-Ferrell rajongóknak és az igazi, hamisítatlan akció-vígjáték szerelmeseinek. Továbbá annak, aki már nagyon várt egy vígjátékot Mark Whalbergtől. A Pancser police igazi 21. századi mozi, igazi akciókkal, korunk egyik legnagyobb nevettetőjével és… Mark Whalberggel.

IMDb: 7.0

Rottentomatoes: 77%

 

Vetítik: Cinema City Szeged 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr722348365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása