Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

22 lövés (L’immortel/22 Bullets)

2010.10.13. 08:00 MagicRasta

  Szokták mondani, hogy ha egyszer elindulsz a lejtőn, akkor csak lefelé visz az út, visszakapaszkodni már csak nagyon nehezen lehet. Charly Mattei-nek ez mégis sikerült, hiszen felhagyott bűnözői életével, hogy minden idejét a családjának szentelhesse. Azonban még így is útban volt, így el kellett távolítani, csakhogy erre még 22 lövés sem volt elegendő, hiszen sebeiből főnixként felgyógyulva újra a lejtőre kerül, ám ezúttal a bosszú vezérli.

 Richard Berry rendező legújabb munkája a 22 lövés című francia bűnyügyi film. A mű Franz-Olivier Giesbert azonos című regényének adaptációja, amit egy igaz történet inspirált még a ’70-es évekből. Berry színészként kezdte pályafurását még a ’70-es évek végén és egészen az Egy angyal (2001) című krimiig nem is rendezett, csak színészkedett. Első direktori munkája A csábítás kifinomult művészete (2001) című alkotás volt, melyben aktorként és forgatókönyvíróként is közreműködött. Következő rendezése a Cézár vagyok (2003), ami egy vígjáték, s ezután állt át a krimire és csinálta meg idén a cikkünkben taglalt filmet. Színészként még mindig aktívabb, mint direktorként, de elmondható, hogy igencsak ért a rendezéshez, hiszen a 22 lövés egy igazán jó filmre sikeredett. A produceri teendők nagy részét pedig Luc Besson vállalta magára. 

 A történet középpontjában Charly Mattei áll, aki egy volt maffiafőnök, viszont napjainkban már felhagyott ezen tevékenységével és minden idejét szeretett gyermekeivel, s azok anyjával tölti. A filmben flashback formában kapunk néhány jelenetet, amelyben kifejtik, hogy hogy lett ő és két barátja a marseilles-i maffia feje. A visszaemlékezéses jelenetek betoldását ötletesnek tartom, hiszen ezáltal kicsivel többet tudunk meg a karakterekről is. Charly két hű barátja nem szállt ki. Nem is olyan könnyű felhagyni a múlttal, ugyanis Charly-t egy merénylet keretében próbálják eltenni láb alól még a film elején. Összesen 8 ember vesz részt az akcióban, melynek keretében egészen közelről lövik őt agyon. Összesen 22 golyó találja el, testének több pontján, s csodával határos módon sikerül túlélnie a támadást. Felépülve pedig elhatátározza, hogy bosszút áll azokon, akik elárulták, s ezzel a mészárlás megkezdődik. 

 Végig Charly áll az események középpontjában, de remek mellékszereplők töltik meg a filmet. A főszerepben Jean Reno jelenik meg, akinél alkalmasabb embert nem is találhattak volna. Élete egyik legjobb alakítását nyújtja a filmben. A belső kör című műben is maffiavezért alakított, de a kiégettebb, a családjáért bármire hajlandó Charly szerepe sokkal testhezállóbb volt neki.  A két másik maffiafőnököt, Aurelio Rampolit maga a rendező, Berry alakítja, míg Tony Zacchiát Kad Merad személyesíti meg (Ő a francia Kevin Spacey és még hasonlít is rá valamennyire.). Láthattuk őt például a Kóristák-ban (2004), vagy az Isten hozott az Isten háta mögött (2008) című alkotásokban. 

 Kiemelném még a Martin szerepében látható Jean-Pierre Darroussin-t. (Ő engem a fiatal Ian Holm-ra emlékeztet.) Remekül formálja meg karakterét, aki Charly volt feleségével él együtt, s igen alázatos is Mattei iránt. Remek jelenetek azok, ahol párosban láthatjuk őket. A férjét gyászoló és a maffia ellen töretlenül síkra szálló rendőrnőt, Marie Goldman-t Marina Fois alakítja, s elég az hozzá, hogy Reno mellett a másik legerősebb színészi alakítást láthatjuk tőle. 

 A filmben remekül váltják egymást az akciójelenetek, valamint az elgondolkodtatóbb, lélektani elemek. A zene is remekül illeszkedik a filmhez, köszönhető ez Klaus Badelt-nek, aki olyan filmzenék megkomponálásában vett részt, mint a Karib-tenger kalózai- A fekete gyöngy átka, az Equilibrium, vagy éppen a Gladiátor.

 Egy jól felépített, akciódús és feszültséggel teli kriminek tartom a 22 lövést, melyben a remek történethez pazar színészi alakítások és jó rendezői munka járult hozzá.

8/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr832367183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása