Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Gru (Despicable Me)

2010.11.04. 08:00 MagicRasta

 Hogy kicsoda az a Gru? Ő a világ leggonoszabb embere. Legalábbis ő így látja magát és szeretné, ha a többi ember is így tekintene rá. Már kezd kiöregedni és próbálja elkövetni az évszázad legnagyobb bűntényét. Ez pedig nem más, mint a Hold elrablása. Lopott ő már el igazán nagy dolgokat, például a Szabadság szobrot... a kicsit Las Vegasból. Vagy az Eiffel-tornyot! De azt is Vegasból. Szüksége van egy zsugorítósugárra, amivel majd az égitestet le lehet kicsinyíteni. A baj csak az, hogy tervének megvalósításához a Gonosz Bankja már nem akar több pénzt hitelre adni, valamint a zsugorítósugarat is ellopja egy egyre nagyobb hírnévre szert tevő gonosz, Vektor. Vajon mit tehet Gru ebben a helyzetben? A sors ekkor hozza össze három imádnivaló árva kislánnyal, Margo-val, Edith-tel és Agnessel. És Gru lassan elkezd valami olyasmit érezni a szívében, amire eddig azt hitte, hogy nincs is benne. Ezt az érzést pedig úgy hívják: szeretet.

A Universal stúdió legújabb egész estés animációs filmjéről van szó, melyet Pierre Coffin és Chris Renaud rendezett. Mindkettőjüknek ez az első rendezése az egész estét betöltő filmek terén. Coffin még 2003-ban dirigálta a Garry’s Fall című rövidfilmet, míg Renaud már inkább otthon van az animációs filmek terén. Renaud eddig rendezőként a No time for Nuts című animációs kisfilmett tette le az asztalra még 2006-ban, ami a Jégkorszak franchise-hoz készült és a Motkány szerepel benne. Ezen kívül olyan animációs filmek történetének megírásában és kidolgozásában vett részt, mint a Robotok (2005), Jégkorszak 2.- Az olvadás (2006), Horton (2008) és a Jégkorszak 3.- A dínók hajnala (2009). Így mondhatni, hogy mindkét rendező (de főleg Renaud) rendelkezik a kellő tudással és szakmai ismerettel, hogy rájuk bízhassanak egy komolyabb filmet. És a Gru nem okoz csalódást a nézők számára sem. 

A főszereplőnk, Gru egy igazán gonosz ember, aki úgy akar gonoszsága csúcsára jutni, hogy elköveti az évszázad legnagyobb bűntényét és ellopja magának a Holdat. Legalábbis ezt szeretné. A Hold elrablásával valóban csúcsbűnözővé válhatna. Az ehhez szükséges zsugorítósugár azonban egy fiatal gonosztevő, Vektor birtokába jut és bizony a banki kölcsönnel sincs minden rendben, amit a Gonosz Bankja biztosítana. Gru-nak mindenképpen meg kell szereznie a kicsinyítő masinát, ám Vektorhoz bejutni szinte lehetetlen. A Bank pedig csak akkor lenne hajlandó finanszírozni a költségeket, ha főszereplőnk birtokába jutna a masina. Ekkor találkozik a három árva kislánnyal, akiket örökbe fogad, mivel a lányok sütit árulnak, amiért Vektor is odavan, így az ő segítségükkel könnyűszerrel be lehetne lopózni és elorozni a gépet. Azonban maga Gru sem számol azzal, hogy az idő múlásával egyre jobban megkedveli a gyermekeket és a csöppségek a gonosz helyett egy olyan valakit kezdenek látni benne, amire Gru még sohasem gondolt: az édesapát. 

A történet rendkívül jól van felépítve és nagyon szórakoztató a film az elejétől a végéig. Az animáció igazán remek és stílusos, ezt a karakterek változatosságáról és a környezetről is elmondhatjuk. A 3D pedig igazán feldob jónéhány jelenetet. Ehhez a jó hangulathoz a megfelelően eltalált poénok és a remek szereplők nagymértékben hozzájárulnak. Mind Gru, a kislányok, Vektor, de még Dr. Senkiházi, Mr. Perkins és Ms. Hattie is igazán szórakoztató egyedek. A poénok pedig egy igazán jól sikerült szinkron tolmácsolásában jutnak el hozzánk. A főszereplőt eredeti nyelven Steve Carell szólaltatta meg, magyar hangja pedig Scherer Péter volt. Nagyon jól illet orgánuma Gru személyiségéhez, öröm volt hallgatni. Mellette a többi színész is igen jól teljesített: Vektor (Jason Segel) Szabó Máté, Mr. Perkins (Will Arnett) Dörner György, Dr. Senkiházi (Russel Brand) Király Attila, Ms. Hattie (Kristen Wiig) pedig Kiss Erika hangján szólalt meg. (A szinkronrendező Báthory Orsolya, aki szerintem napjaink egyik legjobb rendezője a szinkronszakmában.) Még kiemelném a három kislányt megszólaltató hangokat, hiszen ezeket is nagyon eltalálták: Margót (Miranda Cosgrove) Csifó Dorina, Edith-et (Dana Gaier) Károlyi Lili, míg a kis Agnest (Elsie Fisher) Koller Virág szólaltatta meg. (És kijelenteném, hogy a Koller Virág hangjánál aranyosabbat én még nem hallottam : ) ) 

Az alkotásban láthatunk rengeteg izgága kis lényt, akik Gru-nak dolgoznak, s segítik őt tervei megvalósításában. Az egyszeri szomszéd nem is gondolná, hogy a mellette lakó fura figura háza alatt egy valóságos atombunker húzódik, ami kutatásai és tervei szövögetésének színhelyéül szolgál. A kis segítők nem mások, mint a mignon-ok. Igazán aranyosak, kötelességtudóak és egyértelműen ők szállítják a börleszk-szerű poénokat a filmben. A földalatti laboratóriumban dolgozik még Dr. Senkiházi, az öreg professzor, akinek talán nem a legjobb a hallása, de szinte bármit képes megvalósítani. 

Mind stílusában, sztorijában, látványában és karaktereiben is egy remek animációs filmnek tartom a Gru-t, mely kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást jelenthet. A film megnézése után pedig konstatálhatjuk, hogy még a leggonoszabb, legszőrösebb szív mögött is egy érző és szerető ember lapulhat, csak időt kell neki adni, hogy ezt kimutathassa. Mindezt sziporkázó poénok és látványos animáció közepette élhetjük át, így a „lopás” szóból nem is a Holdra asszociálunk, hanem arra, hogy ez a mamlasz galád pofa belopta magát a szívünkbe. A jóéjt pusziról pedig mi se feledkezzünk meg! 

8/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr882421560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása