Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (Harry Potter and Deathly Hallows part 1.)

2010.11.26. 09:00 MagicRasta

  Lassan a végéhez közeledik az új évezred első évtizedének méltán világhírű és kasszarobbantó franchise-a, a Harry Potter sorozat. Szerintem maga J. K. Rowling sem gondolta azt, amikor elkezdte írni az első részt, hogy egy generációkat magával ragadó irodalmi műremeket tesz le az asztalra, mely egy varázslatos, mágiával és kalandokkal teli világot teremt az olvasók számára, akik Roxfort falai közül nem is akarnak majd kiszakadni. A világot elvarázsolta a kis Harry Potter kalandja, aki hűséges barátaival, Hermionéval és Ronnal együtt szállt szembe, kötetről kötetre, részről részre az életükre törő gonosz erőkkel, hogy eközben minél többet tudjanak meg Harry múltjáról és küldetéséről, mely elkerülhetetlenül halad a végső összecsapás felé, aminek végén össze kell mérnie erejét a tudjuk kivel. Az, akinek nem mondjuk ki a nevét pedig lassan eléri ereje és hatalma csúcsát, így kedvenc varázslótanoncainknak fel kell készülni a hamarosan lesújtó Voldemortra (ó a francba, kimondtam a nevét).

 Az alkotást David Yates rendezte, akinek ez már a 3. Potter mozija. Ő direktorálta az 5. részt, a Harry Potter és a Főnix rendjét, valamint a 6. epizódot, a Harry Potter és a félvér herceget. Jövőre pedig az ő rendezésében érkezik majd a mozikba a sorozat záró darabja. Az eddigi filmek kb. 5 milliárd dollár bevételt hoztak és a mostani rész is kasszát robbantott, a legfrissebb bevételi adatok szerint az alkotás már 360 millió dollár felett jár világszerte, mely össszeg még távol áll a végleges bevételtől. A forgatókönyvet Steve Kloves írta, aki az eddigi filmek könyveit is letette az asztalra, természetesen követve a J. K. Rowling által írt regények folyamát.

 Megkezdődik az új tanév a Roxfortban, bár Dubledore sírján a virágok még el sem hervadtak. (Ez lesz az első alkalom, amikor maga az iskola egyáltalán nem jelenik meg a vásznon.) Harry-t kutatják a halálfalók, élükön a Sötét Nagyúrral, aki átveszi a Mágiaügyi Minisztériumban az irányítást, így hatalma gyakorlatilag korlátlanná válik, nem mintha eddig is bárki az útjába állt volna. Akik megpróbálták, azok rendszerint az életükkel fizettek érte. Potter igen nagy veszélyben van, próbálják védelmezni, de mindig a nyomára bukkannak és az elmenekülés egyre nehezebbé válik. Harry nem szeretné tétlenül nézni, hogy miatta halnak meg jóravaló emberek, ezért útra kel két jó barátjával, hogy legyőzzék a Gonoszt. Voldemort titkának nyomába erednek, küldetésük célja, hogy a Nagyúr 7 részre szakadt lelkének maradványait (melyek a titokzatos horcruxokban találhatók) megsemmisítsék. Meg kell találniuk ezeket a tárgyakat, ebben a Dumbledore végrendeletében nekik ítélt eszközök is a segítségükre lesznek. Szereplőink nyomozásuk és kalandjaik során pedig rájönnek, hogy a megoldás egy mesében keresendő. A három varázslófivér történetéről van szó, akik a Halált kijátszva felbecsülhetetlen tárgyakhoz jutottak. Egy varázspálcához, mely hatalmasabb mindegyiknél, egy kőre, mely feltámaszthatja a holtakat, s egy láthatatlanná tevő köpenyhez. Ezek együttesével pedig akár magát a Halált is le lehet győzni. Ezek a halál ereklyéi.

 A film a mára már kötelezőnek számító 3D nélkül repült be a mozikba. A Warner stúdió elmondása szerint nem volt elég idejük egy megfelelő 3D-s konvertre és nem akarták a rajongók szemét egy félcművel kiszúrni. A zárórész 2. darabja ugyanakkor már plusz dimenzióban fog debütálni (Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez egy marketingfogás, hiszen jövő nyáron a 2. rész előtt akár limitált filmszínházakban levetíthetik az 1. részt, immár 3D-vel turbósítva.).

 Az alkotásról elmondanám, hogy hozza az előző részek színvonalát, a rendezés és a forgatókönyv is jó, valamint a színészek többsége is kiváló választás, jó látni, hogy a brit színész szakma krémje megjelenik a vásznon, ők igazán kiváló aktorok. Nekem ez az új rész jobban is tetszett, mint az előző és azzal, hogy két részre bontották, több mindent pakolhattak bele. Azonban keserű szájízt is érezhetünk a film megtekintése után. Szerintem az egyik legerőteljesebb nyitást láthatjuk a franchise történelmében. A film első harmadában kiváló akciójelenetek vannak, amik pompásan, látványosan vannak kivitelezve és nagyon jókat vigadhatunk egyes jeleneteken. Azonban a 2. felére leült kicsit a film és átment egy lassan csordogáló patak folyamába. A mű azonban nem vált unalmassá, bár feltehetjük a kérdést, hogy tényleg muszáj volt-e két részre osztani ezt az utolsó etapot.

 A színészek kiváló teljesítményt nyújtanak véleményem szerint. Radcliffe, Watson és Grint a szemünk láttára vált felnőtté, játékuk egyre jobb lett, ahogy jöttek ki az újabb epizódok. (Rupert Grintnél bárgyúbb arcokat vágó embert még nem nagyon láttam, de ez hozzátartozik Ron karakteréhez, így ő is remek munkát végzett.) Mellettük igen erősen jelennek meg a jobbnál jobb brit színészek, csak a teljesség igénye nélkül lássunk itt néhány nevet: Alan Rickman (Piton), Ralph Fiennes (a tudjuk ki) Helena Bonham Carter (Bellatrix), Julie Walters (Molly Weasley), Jason Isaacs (Lucius Malfoy), Robbie Coltrane (Hagrid), Brendan Gleeson (Alastor Moody), David Thewlis (Lupin), John Hurt (Ollivander), Bill Nighy (Rufus Scrimgeour) és még sorolhatnám. A magyar szinkron is kifejezetten jóra sikerült, ahogy az eddigi részeknél, a jól ismert hangok visszatérnek ezúttal is.

 A filmben láthatunk még egy animációs szekvenciát, mely elmeséli a három varázslófivér történetét. Ennek a kivitelezése és megvalósítása telitalálat, az animátorok nagyon stílusosan oldották meg. A vágás igazán kiváló, amit Mark Day-nek köszönhetünk, valamint a zenei aláfestés is hozza az előző részek magas színvonalát, melyeket Alexandre Desplat komponált, ráadásul felcsendülnek a John Williams által szerzett dallamok is.

 A Harry Potter és a halál ereklyéi méltó folytatása az előző részek színvonalának, sőt, megkockáztatom, hogy jobb lett, mint a legutóbbi rész. A látványra és a karakterekre nem lehet panaszunk, azonban a nagyon erős kezdés után eléggé leül a film hangulata. Az alkotás megtekintése után nincs más hátra, mint hátradőlni, varázspálcánkat készenlétbe helyezni és megvárni a jövő nyáron mozikba kerülő befejező részt, mely lezárja a franchise-t, melyen egy generáció nőtt fel. Capitulatus!

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr712474104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harry Potter és a halál ereklyéi, 1. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) 2010.12.05. 09:53:02

Alapsztori: Harrynek el kell pusztítania a horcruxokat, közben azonban tudomást szerez a páratlan hatalmú varázstárgyakról, a halál ereklyéiről.Húzónév: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Julie Walters, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Helena Bon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomVadeR · http://www.youtube.com/playlist?list=PL03J_-Z7EVRJaeOCKejb8-qsP0945HQ3v 2010.11.29. 07:16:36

Szinte teljes mértékben egyet értek. csodát senki se várjon tőle, főleg aki olvasta a könyvet:P A Tudjuk ki-t nagybetűvel:D
süti beállítások módosítása