Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Soul Kitchen

2010.11.27. 09:00 bazsa88

Vajon mi ’sülhet’ ki egy Németországban játszódó, görög testvérpárt játszó német színészről, egy török szülőktől származó rendező filmjében, amelyben még a magyar nemzetiségű Gryllus Dorka is feltűnik? A választ a tavalyi Velencei Filmfesztivál Zsűri különdíja (a rendezőnek Fatih Akinnak) és Az Arany Oroszlán jelölés adhatja meg. A néző tipikus európai környezettel találkozhat egy nem tipikusan német filmben. Habár igen sok szereplő magán viseli a tipikusan németes külső jegyeket (szőke haj, kockafej…), a jelenlegi viszonyokat hűen tükrözve, rengeteg német állampolgárságú, de leginkább török felmenőkkel rendelkező színész is meglehetősen magas arányban képviseli magát a vásznon.
Kisebb kitérő a Nationalelfre (a német válogatottra): a mai Németország területére bevándorló külföldiek aránya, ebben a kisebb közösségben jól látható. Habár még mindig –mondjuk úgy- echte német alkotja a csapatot, a török és lengyel (sőt tunéz) felmenőkkel rendelkezők aránya egyre nagyobb, még ha ezek a személyek már Németországban született, német állampolgárok is.
És bár a film nem ezzel a kérdéssel foglalkozik, mégiscsak egy nagyon érdekes dologra lehetünk figyelmesek a németországi etnikumokkal kapcsolatban.



A Soul Kitchen rendezője egy Fatih Akin nevű, török szülőktől származó férfi. Akin 1973-ban született Hamburgban, amely jelen esetünkben is középponti helyszín lesz majd. 1944-ben kezdet meg a tanulmányait a Hamburgi Egyetemen Vizuális kommunikáció szakon.
És hogy egy kisebbségben élő nemzetiség mennyire is tudja felvenni a versenyt a nagyokkal?

Fatih ’95-ben mutatkozott be a Sensin – Du bist es! című rövidfilmmel. Később rendezett krimit (Villanás az egész), thrillert (Rövid és fájdalommentes), és vígjátékot is (Júliusban). A siker azonban drámarendezésben érte el. 2004-ben megalkotta a Fallal szemben című drámát, amelynek rendezője, producere és forgatókönyvírója is volt egyben. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ezt az alkotást FIPRESCI-díjjal (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique - Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége, közismert nevén Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) és Arany Medve díjjal jutalmazták, valamint ugyanebben az évben az Európai Filmakadémia Legjobb rendezőjének járó díját is magáénak tudhatta.
Három évre rá A másik oldalon című műve pedig az Európai Filmakadémiánál a Legjobb forgatókönyv díjára volt elég, amelyet Cannes-ből is elhozott.
A Soul Kitchen esetében pedig már fentebb említettem a díjat és jelölést, de lássuk mirefel is jutalmazták Fatih Akint és filmjét ezzel.

A történet egy Soul Kitchen nevű étteremről szól, amely Zinos Kazantsakis (Adam Bousdoukos) tulajdonában van. Ő a helyi szakács is egyben, aki gyorsfagyasztott ételekből állít össze egy étlapot a teljesen átlagfogyasztó számára. A napi menü rántott hal vagy hús, esetleg fasírt, mindez krumplival. Az étterem tartalmaz még egy kis bárpultot is, ahol Zinos barátai-beosztottjai dolgoznak. Az egész üzlet kezd három személy miatt kezd ingoványossá válni. Zinos barátnója Shanghaijba megy riporterkedni, ezért Zinos is gyötrődik, hogy utánamenjen-e. Megjelenik közben a börtönből a másik Kazantsakis is, Illias (Moritz Bleibtreu) is. Illias munkát kér testvérétől, hogy ne kellejen mindennapjait a börtönben tölteni. A harmadik személy pedig egy puccos étteremből éppen kirúgott séf, Shayn Weiss (Birol Ünel), aki teljes mértékben meg kívánja reformálni Zinos konyháját. Ezeneközben az adóhatóság és az ÁNTSZ is  főhősünk nyakába szállt, hogy a ’régi jó barátot’, Thomas Neumannt (Wotan Wilke Möhring) ne is említsem. Végül pedig még (egy kellemes meglepetés) Gryllus Dorka is a képbe kerül, mint Anna Mondstein, de az maradjon kérdés hogy miért és hogyan.

Az egész film igazából a Soul Kitchen körül forog. Ez az étterem a szálláshelye egyeseknek, szerelmek kialakulásának helyszíne, néha orgiák központja. Testvéreket boronál össze, és barátokat szakít szét. A pénz és a kihasználás alapját szolgálja, de megtartja mégis a kisember kabalájának státuszát.
A film tartalmaz rengeteg komikus elemet, amely gyakran simítja el a drámaiabbnak sikerült jeleneteket. Érdekes gondolatokat ébreszthet, de nem akar igazán mélyen belemenni semmibe. Zinos és Illias Kazantsakis tragikusan komikus történetét ismerhetjük meg benne, amely átlagemberek átlagproblémáit mutatja be de nem átlagos formában.

Azt már sokszor láthattuk, hogy a német alkotások nagyon sokszor megállják a helyüket (A tengeralattjáró, A mások élete, A hullám…), ami a Soul Kitchen esetében is fennáll. És ha a német dicsőséget olyan névvel lehet öregbíteni, mint Fatih Akin, külön megemelem a kalapom a németországi törökök előtt.
A filmet ajánlom minden (mostmár mondhatom így) Akin rajongónak, valamint azoknak, akik odavannak a hamisítatlan európai alkotásokért.

IMDb: 7.3
Rottentomatoes: 75%

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr502475571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása