Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Tolvajok városa (The Town)

2010.12.03. 09:42 bazsa88

Ben Affleck idei rendezése igazi heist-film lett. Ennek a műfajnak a lényege, hogy általában véve egy rabló-pandúr üldözést/párharcot mutat be. Elég gyakran magyarázzák benne a személyes motivációkat, illetve mutatják be a rablás menetét. A heist-filmek igen sokszor ’egy utolsó nagy balhét’ tárnak a nézők elé, amely előtt már nagyon forró a talaj és könnyen járhat nagy bukással. 

Az ilyen stílusú filmek modernkori megalapozója Robert De Niro és Al Pacino voltak a ’95-ös Szemtől szemben című filmmel. Ez után persze találhatunk számos példát hasonló koncepciójú alkotásokra, mint például az Ocean’s trilógia, vagy a 2006-os A belső ember. Mr. Affleck így egy igazán bejárt  útra tévelyedett rá, amelynek gyakori vonzata a kevésbé sikeres, neadjisten nagyot bukó alkotások elkészítése.

Ben Affleck a legtöbbek szemében az átlagos, vagy átlag allatti Hollywoodi színészek körébe tartozott. Celebbé nyilvánítását pedig a Jenifer Lopezzel való kapcsolatától lehet számolni. Az újságok címlapján így nem is igazán kiemelkedő színészi alakításaival, inkább hétköznapi életével és a Matt Damonnal való szoros barátsága miatt tudott megmaradni.
Természetesen, nem a ’semmiért’ szerették őt a mozirajongók. A Good Will Hunting, A szerelmes Shakespeare, a Peral Harbor – Égi háború, vagy a Hollywoodland pályájának legsikeresebb filmjei közé tartozott, de vajon az ő személye miatt, vagy bárki léphetett volna a helyébe?
Személyes ellenszenvem nem lévén is azt kell mondjam, A Tolvajok városa sem az ő színészi játékának hátán lovagolja meg a sikereket. Valaki előbújik egy mellékszerepből, akit a tavalyi Oscar-óta nagyon jól ismerhet a közönség…

Bevett szokás a Hollywoodi berkeken belül, hogy színészek, rendezőkké, producerekké, forgatókönyvírókká (esetleg mindhárommá) válnak színészi pályájuk végeztével.
Akadnak közöttük sikeresebbek (Clint Eastwood), és a társadalmat megosztó (Mel Gibson) rendezők is.

Ben Affleck magasra tette a mércét a Hideg nyomon (Gone Baby Gone) című 2007-es mozival, amelynek forgatókönyvírója, rendezője és producere is volt. A főszerepbe Jesse James elárulóját, öccsét, Casey Afllecket tette, Michelle Monaghan oldalán. Sikerült továbbá megnyernie Morgan Freeman és Ed Harris beleegyezését is mellékszerepekbe. A Hideg nyomonban tett alakításáért azonban nem ők, hanem Amy Ryan kapott jelölést a 2008-as Golden Globeon, illetve Oscaron.
A film simán visszahozta a készítési költséget plusz 14 milliót, valamint kritikai és közönségsikert is aratott.
És így jutottunk el 2010-be, Ben jelenlegi rendezéséhez.

Charlestownban járunk, Massachusetts államban (ahol a kis Ben is felnőtt). A hely a rablól/rablások fővárosa. A környéket nagyrészt ír származású amerikaiak lakják, akik önfenntartásukat rablásokból oldják meg. Ilyen Doug MacRay (Ben Affleck) és bandája. A kisstílű kocsitolvaj Albert 'Gloansy' Magloan (Slaine), a technikai ’mágus’ Desmond Elden (Owen Burke) és a fentebb már név nélkül megemlített ((bombaszakértő)) nagyszájú James Coughlin (Jeremy Renner).
Tökéletesen kivitelezett terveik –általában- hiba nélkül működnek is, azonban egy rablás során túszul ejtenek egy banki vezetőt Claire Ceesey (Rebecca Hall), aki nem mellesleg az ő környékükön lakik. Doug ellenőrzés céljából követi a hölgyet, akivel később közelebbi kapcsolatba kerül.
Miközben Doug próbál kilépni addigi életéből a hőn szeretett hölggyel, az FBI egyre közelebb kerül a MacRay bandához, és még a rablások szervezője, a virágárus Fergie (Pete Postlethwaite) is egy utolsó ’bulira’ hívja őt.

Amint azt már említettem, nem Ben Affleck lesz a legmeghatározóbb jellem, habár a főszerepbe magát írta. Jeremy Renner annyira jól játssza a nagyszájú keményfiú, Coughlin szerepét, hogy áldomás minden perc a jelentben, amelyikben feltűnik.
Ha valaki nem ismerné őt, a tavalyi BAFTA és Oscar díjátadón legjobb férfi főszereplő jelölést kapott, a tavalyi év legjobbnak tartott filmjében, A bombák földjénben (The Hurt Locker). Szerepet kapott a Mission Impossible következő részében a Ghost Protocolban. Mi több, őt akarják majd Tom Cruise utódjának megtenni a későbbiekben.

Doug MacRay fogadott testvéréről lenne szó esetünkben, akinek családja és húga Krista (Blake Lively) gondoskodott Dougról, mikor apja hasonló bűnökért börtönbe került. Érdekes kapcsolatot mutat be a film közöttük, hiszen éppúgy tudnak együtt ’dolgozni’, mindent megtenni a másikért (még ha nem is tudják miről van szó!), vagy éppen összeverekedni. Elképzelhetetlen baráti-testvéri kötelék ez, amelyből Doug éppen próbál kiszabadulni.
Jeremy Renner kicsit zakkant fickót játszhat ismét, amit még mindig nagyon jól csinál, csak később már sok lehet majd belőle.

Adott tehát egy társaság, amelyet Claire bont meg. A rablásokon kívül még, Claire és Doug kapcsolatával foglalkozik a film, amely nem mentes boldogságtól és hullámoktól sem.
Aki viszont folyamatosan próbál közbeavatkozni az nem más, mint az FBI-os Adam Frawley kapitány (Jon Hamm). A rabló-pandúr párharc az ő megjelenésével indul be, amely a film végéig tart is. Frawley és MacRay kapcsolata nem is annyira bensőséges mint Hanna és McCauley (Pacino, De Niro) kapcsolata volt, az üldözés és ’már majdnem elkapta’ érzés mindig ott lebeg a lehetőségek között.

Legvégül azt kell mondjam, Ban Affleck rendezőként most még magasabbra tette a mércét saját magának. Felerősödni látszanak azok a hangok, melyek sokkal inkább ismerik el rendezőként, mint színészként és talán van is benne valami. Amíg azonban ő rendez, megteheti azt, hogy saját magát írja meg főszereplőnek, esetleg családon belül megoldja. Viszont ha így sikerül továbbra is neki, semmi gond nem lesz ezzel.
A filmet csak ajánlani tudom, főleg a heist-filmek rajongóinak.

IMDb: 8.0
Rottentomatoes: 94%

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr412490020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása