Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Megaagy 3D (Megamind 3D)

2010.12.18. 09:30 MagicRasta

  „Teljesen szokványos gyerekkorom volt. A szüleim alig várták, hogy kirepüljek a fészekből. Nagy elvárás volt ez egy 8 napos gyerektől. Kiderült, hogy egy másik családnak, a Glaupunkt-kvadránsban ugyanilyen ötlete támadt. Ezen a napon találkoztam a jól fésült ficsúrral és megkezdődött dicsőséges rivalizálásunk. Csatáink hamarosan kidolgozottabbak lettek. Felvette a Metro Man nevet. Én egy kissé szerényebb nevet választottam: Megaagy, a gonoszság hihetetlenül jóképű nagymestere.”

 Idén immárom 2. alkalommal kerül sor arra a példára, hogy egy nagy stúdió animációs filmjének főhőséül az eredendően gonosz karaktert választja. A Universal stúdió robbantott kasszát Gru című műremekével, mely az év egyik legsikeresebb animációs filmjének bizonyul. A Dreamworks is felvette a kesztyűt, eredményes évet tudhat magáénak a stúdió véleményem szerint, hiszen tavasszal az Így neveld a sárkányodat volt sikeres mind bevételileg és kritikailag is, nyáron igen nagyot kaszált a Shrek befejező része, az év végén pedig mozikba küldték következő 3D-s szuperprodukciójukat, a Megaagyot. És bizony, a Dreamworks bizonyíott újfent.

   Az alkotást Tom McGrath rendezte. Az ő nevéhez köthető a Dreamworks stúdió egyik legsikeresebb munkája (a Shrek epizódok és a Kung Fu Panda mellett), a Madagaszkár (2005) és a Madagaszkár 2. (2008). A Madagaszkár filmeknek nemcsak rendezője, hanem forgatókönyvírója is volt egy személyben. A Megaagy forgatókönyvét Alan J. Schoolcraft és Brent Simons írták, akik ezzel debütáltak a nyilvánosság előtt, s valljuk be, nagyon jó és ötletes, humorban gazdag sztorit tettek le az asztalra.

   Megaagy egy hiper-szuper gonosztevő. Csecsemő korában a szülei menekítették ki a pusztulásban lévő szülőbolygójáról. Egy közelben lévő égitesten két szülő hasonló módon tett gyermekével. Mindkét csöppség a Földön landolt. A jól fésült ficsúr egy gazdag családnál talált otthonra, míg rosszfiúnk a börtönben kötött ki, ahol neveltetése nagy részét töltötte. Iskolás korában mindig kiközösítették, senki nem foglalkozott vele, így ráébred, életcélja a gonosz cselekedetek végrehajtásában keresendő, ehhez ért igazán, hiszen, ha jót akart is, az is mindig balul sült el. Felnőve gonoszabbnál gonoszabb, galádabbnál galádabb módon teszi keserűvé Metro City polgárainak életét. Azonban nemezise, ősellensége is felnőtt idő közben, aki szuperképességek birtokában veszi fel a harcot galád karakterünkkel szemben. Ez a szuperhős pedig nem más, mint Metro Man. (Metro Man eredettörténete voltaképpen Superman eredetére reflektál. Maga Metro City elnevezése is Metropolisra utal.) Megaagy célja természetesen az, hogy kivonja a forgalomból ellenségét, s átvegye a hatalmat a város felett. Terve pedig a film elején sikerrel jár, ami még őt magát is meglepi. Sikerül elpusztítania mindenki kedvenc hősét és példaképét. A város pedig védelmező nélkül semmit sem tud tenni Megaagy tombolása ellen.

 Azonban gonoszunk hamar ráun a könnyen megszerzett hatalomra és unni kezdni magát, rájön, hogy akkor volt célja és értelme az életének, amikor Metro Man-nel harcoltak egymás ellen. Így egy új szuperhőst teremt, akinek kitanítja a szuperhősiség minden csínját-bínját. Ő nem más, mint Titán. Titán azonban jobb mókának véli a gonosz létet és hamarosan a város elpusztítására akar vetemedni, melyben egy viszonzatlan szerelem is szerepet játszik. A kérdés, hogy vajon Megaagynak lesz-e elég akaratereje ahhoz, hogy gonoszságát legyőzve ő maga legyen Metro City megmentője? A válaszra és még igen sok érdekességre és csavarra is sor kerül, ha az ember megnézi ezt a rendkívül szórakoztató alkotást. A film meglovagolja a belül jó és szerethető gonosz figuráját, melyet pár hete a Gru lőtt el nálunk nagy sikert aratva, azonban az eddigi kritikai és bevételi adatokból következtetve a Megaagy is szépen teljesít, sikeresnek mondható.

   Az animáció szép, látványos, ám a 3D hatása csak néhány jelenetnél érződik erőteljesebben. A film a plusz dimenzió nélkül is megállja a helyét. A cselekmény kellően pörgős és fordulatos, nincsen benne üresjárat, végig leköti a nézőt. A különböző verbális és non-verbális poénok pedig jól eltalált ritmusban váltakoznak, jól működnek a vicces, szlenges kifejezések is, egyszóval nagyon vicces és humoros az alkotás, mely leginkább Megaagy személyének köszönhető. A cselekmény pörgését pedig a filmben felhasznált és nagyon jó helyekre belőtt fantasztikus zenei számok méginkább felturbózzák. Úgy érzem, hogy az év egyik legerősebb soundtrack válogatásáról beszélünk, melybe jutott AC/DC, Guns ’n Roses és Michael Jackson is.

A magyar szinkron is kifejezetten élvezetesre sikeredett. Megaagynak (Will Ferrell) Csankó Zoltán kölcsönözte a hangját, választása telitalálat lett. A többi főbb karakterekhez is sikerült jó hangokat találni, így Metro Man (Brad Pitt) Fekete Ernő Tibor, Roxanne (Tina Fey) Kisfalvi Krisztina, Titán (Jonah Hill) Minárovits Péter, míg Megaagy segítője (David Cross) Fekete Zoltán orgánumán szólal meg.

Szórakoztató, ötletes és humoros alkotásnak tartom a Megaagyot, mely így az év végére egy erőteljes évzárást biztosít a Dreamworks animációs részlegének, hiszen tavasszal az Így neveld a sárkányodat, nyáron a Shrek 4. része, míg év végén gonosztevőnk eposza csábította a moziba az animációs filmekért rajongó közönséget. A Dreamworks-nél nem kevés megaagy dolgozhatott az idén, hogy év végére ilyen erőteljes és sikeres zárást produkáljanak. Az Így neveld a sárkányodat világszerte 500 milliót, a Shrek 4. epizódja 737 milliót, míg jelen cikkünk alanya eleddig 208 milliót termelt a mozikban. Az idei év anyagi győztesei pedig a Toy Story 3. (több, mint 1 milliárd dollár bevétel, ezzel a világ eddigi legsikeresebb animációs filmje címét is elnyerte) és a Gru lettek. Aki egy jó kikapcsolódásra vágyik, az menjen el a legközelebbi moziba és üljön be a Megaagyra, hiszen gonosznak lenni nem mindig rossz.

7,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr932523399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása