Facebook

Twitter

Segítőink

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Feedek

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World)

2011.01.06. 11:00 MagicRasta

  Már egy jó ideje bemutatásra került külföldön, azonban hozzánk csak most robbant be a mozikba a Scott Pilgrim-film. Tegyük hozzá, nagyon is jó, hogy elért végre hazánkba is, ugyanis egy lehengerlően hangulatos filmről van szó, mely leginkább a „geek”-eknek és képregény-fanoknak kedvez, de bárki megtalálhatja benne azt az értéket, ami miatt érdemes egy, vagy akár több próbát is adni az alkotásnak. Lássuk, hogy veszi fel Mr. Pilgrim a harcot a világ ellen, hogy meghódítsa álmai nőjének szívét.

 A film rendezője az angol származású Edgar Wright, aki olyan filmek dirigálását vezette le eddig, mint a Haláli hullák hajnala (2004), vagy a Vaskabátok (2007). Az előző két filmjének főszereplői, Simon Pegg és Nick Frost ezúttal nem térnek vissza, hanem a jóval fiatalabb színészgenerációból szemezgetett. A rendezés remek, a film hangulata teljesen a tetőfokára hág, beszippant a garázszenekarok, bulik, tini románcok és a klasszikus Nintendo éra konzoljátékainak hangulata, ha a hangeffekteket vesszük figyelembe. A vizuális megvalósítás pedig igencsak tökösre sikeredett. A képregény rajongók is örülhetnek, mert a vizuális trükkök megidézik a képregényből ismert fogásokat, így valóban egy képregényes filmmel van dolgunk. Az alkotás pedig humor fronton sem marad el.

 Maga Scott Pilgrim világa Bryan Lee O’Malley-nak köszönhetően elevenedhetett meg, ugyanis ő a szellemi atyja az eredeti Scott Pilgrim füzeteknek, melyeket a vászonra adaptáltak. A képregénynek 6 fejezete látott napvilágot, az első még 2004-ben a Scott Pilgrim’s Precious Little Life címet viselve. További kötetek: Scott Pilgrim vs. the World (2005), Scott Pilgrim and the Infinite Sadness (2006), Scott Pilgrim Gets It Together (2007), Scott Pilgrim vs. the Universe (2009), Scott Pilgrim’s Finest Hour (2010). A film mind a 6 epizódot magába foglalja. Annyi a különbség, hogy a képregényben más a befejezés, mivel az a forgatás befejezte után jelent meg hivatalosan.

 A történet középpontjában főhősünk, a fiatal, 22 éves Scott Pilgrim áll. Átlagos srác ő, aki a Sex Bob nevű bandában pengeti a basszhúrokat, koncertezik, bulikra jár és csajozik. A lányok felszedésével nem volt eddig különösebb gondja, inkkább hadi lábon állt a kapcsolatból való normális kilépéssel, ám egy partin találkozik álmai nőjével, a csinos Ramonával, akibe azonnal tetőtől talpig belebolondul. Randiznak egymással, ahogy azt kell, össze is jönnek, ám ekkor történik a gubanc, ugyanis Scottot megtámadják. Mint kiderül, Ramonának van 7 ex-pasija, akik mindenáron főhősünk életére törnek, Scottnak pedig fel kell vennie a kesztyűt, gitárt, vagy ami éppen a keze ügyébe akad, hogy felvegye a harcot az alávaló ellenségekkel. A cél természetesen Ramona szívének elnyerése.

 Igazán frappáns és jópofa a sztori, a karakterek pedig egytől egyig egyediek és kiválóak. Scott jól lavírozik a menő zenész és a lúzer szerep között, Ramona pedig kellően titokzatos. Igen jól működő párost alkotnak a vásznon. A többi mellékszereplő is jól el lett találva, tényleg nincs két ugyanolyan karakter a filmben.

 A színészek remek választásnak bizonyultak véleményem szerint, a címszereplőt Michael Cera formálja meg, akinek nagyon is testhezálló volt Scott szerepe, jól hozza a figuráját, bár ha megnézzük eddigi filmográfiáját, akkor láthatjuk, hogy többnyire ilyen típusú, ehhez hasonló karaktereket játszott. Az Ítélet: család című sitcomból lehet ismerős, ahol a fiatal George Michael Bluth-ot formálta meg, majd a mozikban is dobbantott a Superbad- avagy miért ciki a szex?, valamint a Juno című alkotásokkal 2007-ben. Az áhított nő, de mondhatni, hogy a tini femme fatale Ramona Flowers szerepében Mary Elisabeth Winstead-et üdvözölhetjük, akit láthattunk már a Végső állomás 3. etapjában (2006), vagy éppen a Die hard 4-Legdrágább az életed című alkotásban, ahol John McClane lányát játszotta. Jó választásnak tartom őt is.

 A mellékszereplők pedig csak fokozzák a jó hangulatot. A Sex Bob tagjai, valamint az exek is remek karakterek. A legjobb alakításokat pedig Kieran Culkin és Ellen Wong tudhatja magáénak. Macaulay Culkin öccse igazán szórakoztató megjelenés volt a vásznon. Scott homoszexuális lakótársát, Wallace-t alakította, aki mindig megmondja a frankót, laza és nincs annyi gondja a pasikkal, mint ahogy Scottnak a lányokkal. Ellen Wong pedig Pilgrim alkalmi barátnőjét, Knives Chau-t formálta meg. Nagyon jól hozza az idegesítő, túlontúl rajongó karektert, aki mindenre képes szerinte szupersztár barátjáért.

A filmben igazán ütős vizuális megoldásokkal és hangeffektekkel találkozhatunk, melyek a régebbi videójátékok hangulatát idézik meg, ami szerintem remek megoldás, bár itt egy kissé rétegfilmmé válik az alkotás, de akiben ezek az effektek kellemes emlékeket idéznek fel, azoknak bizonyára nagyon be fog jönni a film, valamint a képregény műfaj rajongói is jóllakhatnak a mű megtekintése során. Azoknak is ajánlom, akik csak egy jó kikapcsolódásra vágynak, mert teljesen elüt a hagyományos tini-romantikus filmektől, méghozzá jó értelemben. Az akciójelenetek látványosak és változatosak, a zene pedig elsőosztályú. Érdemes megnézni, úgyhogy ajánlom a filmszínházak mielőbbi célbavételét. Süppedjünk bele a székbe és drukkoljunk ennek a jópofa, szimpatikus srácnak, hogy elérje célját.

9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myopinion.blog.hu/api/trackback/id/tr562564187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása